fbpx
Kanta-Häme

Patrian AMV on vahvoilla Australian tarjouskilpailussa

Patrian ja BAE Systemsin uskotaan olevan vahvoilla, kun yritykset kilpailevat Australian uudesta tiedusteluajoneuvon valmistajasta. Australia on pyytänyt tarjoukset 225 uudesta panssariajoneuvosta.

Jos Patria ja BAE Systems saavat tilauksen, valtaosa ajoneuvoista kootaan Australiassa. Tilaus toisi kuitenkin paljon työtä myös Hämeenlinnan tehtaalle.

– Tilaus olisi meille merkittävä. Se toisi meille hyvää työtä suunnitteluun ja tehtaalle, sanoo Patrian liiketoimintajohtaja Mika Kari.

Patria ja BAE Systems tarjoavat yhdessä Patrian panssariajoneuvoja ja BAE:n asejärjestelmiä Australian puolustusvoimille. Käytännössä tarjous tarkoittaa, että yhteenliittymä myisi AMV-panssareita varustettuna BAE:n tykkitorneilla.

BAE Systems -konserniin kuuluvat aikaisemmin Bofors-nimeä kantaneet ruotsalaiset tykit. Australian ajoneuvoissa käytettäisiin 35 millimetrin konetykkejä. AMV:stä tehtäisiin Australialle kaikkiaan seitsemän eri versiota.

Patria ja BAE ovat jättäneet tarjouksensa Australialle. Se on arvioinut tekevänsä lopullisen päätöksen hankinnasta vuoden 2018 alkupuolella.

Australian tiedusteluajoneuvohankinta on osa maan valtavaa 10 miljardin Australian dollarin Land 400 -ohjelmaa. Maa uusii ohjelmalla armeijansa toista tuhatta panssariajoneuvoa.

– Patrian ajoneuvojen osuus olisi useita satoja miljoonia euroja, Kari kertoo.

BAE Systemsiä pidetään vahvana Australiassa, koska sillä on tytäryhtiö, tuotantoa ja vahva asema maassa. Liiketoimintajohtaja Karia huvittavat tiedot, että Patrian ja BAE:n tarjous nimetään suosikiksi.

– Jos näin kerrotaan, perustuu se varmaan siihen, että ajoneuvo on hyvä. Ratkaisu on kustannustehokas. BAE:lla on hyvä asejärjestelmä ja paikallistuntemus. Kokonaisuus on hyvä.

Australian tilaus olisi Patrialle samaa suuruusluokkaa kuin Etelä-Afrikan 238 ajoneuvon tilaus. Etelä-Afrikan AMV-ajoneuvoista 16 esisarjan ajoneuvoa kootaan parhaillaan Hämeenlinnassa. Niiden valmistuttua kokoonpano siirtyy Etelä-Afrikkaan.

– Lopullista päätöstä Australian mahdollisen tilauksen ajoneuvojen kokoamisesta ei ole, Kari sanoo. HäSa

Menot