Kanta-Häme

Patrian johtajat kiistivät yhteytensä lahjusrahoihin

– Suomalaisten toiminnassa ei sinänsä ollut mitään ihmeellistä. He ovat toimineet kuten alalla on tapana. Ala salaisine kauppoineen on korruptiolle altis, valtionsyyttäjä Jukka Rappe sanoo.

Rappen mielestä rahojen kulku Patrialta slovenialaisille poliitikoille ja virkamiehille täyttää lahjonnan tunnusmerkit. Hänen mukaansa viisi Patrian johtajaa on yksissä tuumin osallistunut lahjusten lupaamiseen ja antamiseen.

Patrian suomalaiset johtajat katsovat, että he eivät syyllistyneet lahjontaan. He ovat maksaneet vain kumppaneilleen eivätkä varsinaisesta kaupasta päättäneet ole saaneet välillisestikään rahaa.

Hämeenlinnassa käynnistyi tiistaina Suomen historian suurin vientikaupan lahjusoikeudenkäynti. Syyttäjän mukaan Patria maksoi miljoonia euroja lahjuksia henkilöille, jotka vaikuttivat siihen, että Patria sai suuren panssariajoneuvotilauksen Slovenialta.

”Kysymys on enemmän Janzan puolueesta ja sen tarpeesta”. Valtionsyyttäjä Rappe todisteli tällaisella Patrian projektipäällikön lauseella sitä, että yhtiössä tiedettiin sen rahojen kulkeutuvan pääministeri Janez Jansan puolueelle ja sen lähipiirille. Patrian tietokoneilta on löydetty myös maininta, että Slovenian hallitseva puolue halusi katkaista rahojen menon Patrian kilpailijalta oppositiopuolueelle.

– Ei ole maksettu eikä ole tiedetty, että olisi maksettu lahjuksia, Patria Land & Armamentin entisen toimialajohtajan Heikki Hulkkosen asianajaja Riitta Leppiniemi sanoo.

Muualla annettu… kaupasta tuomioita

Syyttäjän todistus tukeutuu siihen, että Itävallassa ja Sloveniassa kauppaan osallistuneita henkilöitä on tuomittu lahjontarikoksista. Sloveniassa entinen pääministeri Jansa, yleisesikunnan entinen apulaispäällikkö Anton Krkovic ja Patrian kumppanina toimineen Rotis-yrityksen toimitusjohtaja Ivan Krkovic on tuomittu lahjontarikoksesta. Patrian konsulttina toiminut itävaltalainen Wolfgang Riedl on saanut kotimaassaan tuomion lahjonnasta. Alioikeuksien päätökset eivät ole lainvoimaisia.

Syyttäjällä ei ole yksityiskohtaista tietoa rahojen kulkeutumisesta henkilöille, joita syytteen mukaan on lahjottu.

– Kenpä tietää, kenelle ovat päätyneet, Rappe vastata tauolla toimittajien kysymykseen, ketkä kaikki ovat rahaa saaneet.

Syytteen mukaan Patria on maksanut lahjuksia konsulttiensa ja slovenilalaisen kumppaniyrityksenä Rotisen kautta. Valtionsyyttäjä Rappen mukaan konsultointisopimukset ja maksut Rotisille ovat poikkeuksellisia. Todisteena siitä, että Patrian johtajat ovat tienneet rahojen kulkemisesta Sloveniaan lahjuksiksi, esitetään sähköpostiviestejä, kokousdioja ja vastaavia tietokoneilta purettuja aihetodisteita.

Sopimukset olivat …tavallista toimintaa

Puolustus kiistää jyrkästi, että Sloveniassa olisi palkkaamalla konsultteja ja valitsemalla paikallinen kumppani menetelty poikkeuksellisesti.

– Konsultin käyttö ja ennakkomaksu eivät osoita mitään epätavallisesta, puhumattakaan lainvastaisesta, toiminnasta, Leppiniemi sanoo.

Valtionsyyttäjä Rappe ja kihlakunnansyyttäjä Timo Kokkomäki keskittyivät tiistaina esittämään oikeudellista pohjaa lahjonnalle. Rappe korosti erityisesti, että täyttääkseen lahjonnan merkit rahojen ei ole tarvinnutkaan päätyä päätöksen tehneelle henkilölle.

Puolustus kiisti kokonaan lahjontasyytteiden pohjan, koska nyt syytettyjä henkilöitä ei syytetty Sloveniassa. Hulkkosen asianajaja Riitta Leppiniemi pitää siksi syytettä EU:n perussopimuksen ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaisena.

– Hulkkosta kuultiin rikoksesta epäiltynä, oikeudenkäynnissä todistajana.

Kaikkien syytettyjen asianajajat kiistivät päämiehensä syytteen, mutta tiistaina istunnossa ehdittiin kuulla vain Leppiniemen puolustuspuheenvuoro. Oikeudenkäynti jatkuu torstaina. (HäSa)

Päivän lehti

30.5.2020