Kanta-Häme

Patrian liikevaihto, tulos ja tilaukset olivat laskussa

Patrian AMV-valmistuksen hyytyminen näkyy konsernin viime vuoden tilinpäätöksessä. Uusien tilausten määrä romahti kolmasosaan vuodesta 2014.

Liikevaihto laski odotetusti 7,5 prosenttia 427,7 miljoonaan euroon. Tulos ennen veroja, 44,4 miljoonaa euroa, jäi hieman edellistä vuotta pienemmäksi.

Puolustuskonserni keräsi enää vain 31 prosenttia liikevaihdostaan Suomen ulkopuolelta. Vielä vuonna 2014 puolet liikevaihdosta kertyi Suomen ulkopuolelta.

Patria oli osallisena kahdessa AMV-kaupassa viime vuonna. Se toimittaa komponenttisarjat 200 Puolan armeijan tilaamaan panssariajoneuvoon. Arabiemiraatit tilasi Patrialta AMV-ajoneuvoja. Molempien tilausten ajoneuvot valmistaa puolalainen Rosomak.

Patrian mukaan viime vuonna ja erityisesti sen lopulla nähtiin ensimmäisiä merkkejä siitä, että maailmanpoliittisen turvallisuustilanteen heikkeneminen vilkastuttaa puolustusvälinemarkkinoita. Samanaikaisesti yleinen taloustilanne jatkoi heikkenemistään. Kiristynyt kilpailu markkinoilla pitkitti edelleen eräitä tarjoushankkeita.

Patria odottaa liikevaihtonsa kasvavan tänä vuonna. Puolustusvoimilla on tarjous- ja selvittelyvaiheessa strategisesti tärkeitä ja ennätyksellisen suuria projekteja.

Talouskatsauksessa sanotaan, että tilauskannalle ratkaisevaa on myös suuret tarjousvaiheen vientihankkeet, joita on Australiassa ja Lähi-idässä. Patria on jättänyt yhteistyössä brittiläisen BAE Systemsin kanssa Australialle tarjouksen 225 AMV-ajoneuvosta. HäSa

Menot