Kanta-Häme

Patrian oikeudenkäynti menetti puheenjohtajansa

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden laamannin Juhani Hirvosen, 66, äkillinen kuolema pysäyttää Patrian lahjusoikeudenkäynnin. Hirvonen kuoli tiistaina sairauskohtaukseen.

Käräjäoikeutta johtava Hirvonen oli puheenjohtaja Patrian lahjusoikeudenkäynneissä, jossa Patrian johtajia syytetään lahjonnasta Slovenian ja Kroatian panssariajoneuvokaupoissa.

– Kroatian haaran käsittely katkeaa. Ensimmäisen valmisteluistunnon piti olla ensi viikolla, käräjätuomari Eija-Leena Uotila kertoo.

Uotila toimii käräjäoikeuden vanhimpana kunnes käräjäoikeudelle on valittu vt. laamanni tai virka täytetään pysyvästi. Viran täyttäminen pysyvästi vie pitkään.

Käräjäoikeuden laamannin nimityksen valmistelee riippumaton tuomarinvalintalautakunta. Laamannin nimittää virkaansa tasavallan presidentti.

Lahjussyytteet…liitetty toisiinsa

Slovenian haaran varsinainen pääkäsittely on päättynyt. Oikeudenkäynti on kuitenkin liitetty Kroatian haaran syytteisiin. Osapuolten oli tarkoitus antaa molemmista syytteistä loppulausunnot, kun Kroatian haaran pääkäsittely on päättynyt.

– Slovenian haaran käsittelyä voitaisiin jatkaa, koska yksi tuomari kolmen tuomarin kokoonpanosta voi jäädä pois kesken käsittelyn, Uotila sanoo.

Käräjäoikeudessa ei ole tietoa, miten, milloin ja millä kokoonpanolla Patrian oikeudenkäyntejä jatketaan. Kroatian haaran oikeudenkäynnin valmistelu alkaa joka tapauksessa alusta.

Patrian viittä johtajaa syytetään Slovenian virkamiesten lahjomisesta, kun yhtiö teki Slovenian kanssa kaupat AMV-panssariajoneuvoista vuonna 2006. Oikeudenkäynnin pääkäsittely heitä vastaan käytiin tänä syksynä.

Kroatian kaupoista syytetään kolmea Patrian johtajaa. Patrian entinen konsernijohtaja Jorma Wiitakorpi on saanut syytteen Slovenian kaupoista. Poliisitutkinnassa häntä epäiltiin myös lahjonnasta Kroatiassa, mutta syytettä häntä vastaan ei nostettu.

Forssalainen Juhani Hirvonen nimitettiin Kanta-Hämeen käräjäoikeuden laamanniksi vuoden 2010 alusta, jolloin käräjäoikeus sai nykyiset rajat. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic