Kanta-Häme

Patrian tehdas teki vaikutuksen Ilkka Kanervaan

Hämeenlinna

Patrian Hämeenlinnan tehdas ja tuotteet tekivät vaikutuksen puolustusvaliokunnan puheenjohtajaan Ilkka Kanervaan (kok.). Kanerva oli tehtaalla ensimmäisen kerran torstaina, kun hän johti sinne puolustusvaliokunnan vierailun.

– Vierailu oli silmiä avaava todiste siitä, että tämä on koko Suomen vankka kansainvälinen maamerkki, Kanerva sanoo.

Kanerva korostaa tuotteiden kilpailukykyä, taloudellista menestystä ja laatua ”mitä ajatella vain voi”. Varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.), joka on Patrian neuvottelukunnan jäsen ja jolle tehdas on tuttu, muistuttaa myös kotimaisen työn merkityksestä.

Eduskunnan puolustusvaliokunnalta tuli varovaisia toivomuksia, että myös Suomen maavoimia suojattaisiin Patrian uusilla panssariajoneuvoilla.

– MAAVOIMIEN kalustohankintoja on viime aikoina yritetty paikata. Toivon, että puolustusvoimat kantaa huolta Patrian ajoneuvojen ostamisesta. Se on tärkeä myös Suomen huoltovarmuudelle, Kari sanoo.

Patrian Hämeenlinnan tehtaan päätuote on AMV-panssariajoneuvo. Suomen armeijalle on hankittu vajaa sata AMV-panssaria, kun taas Patria on myynyt ulkomaille puolentoista tuhatta AMV:tä. Suomen maavoimille sen sijaan modifioidaan (nykyaikaistetaan) Hämeenlinnassa Paseja. Vanhimpien Pasien suojaus ei vastaa muun muassa Naton nykyisiä vaatimuksia.

Kaikissa maissa puolustusteollisuus nojaa ensisijassa kotimaisiin hankintoihin, mutta Patrian Hämeenlinnan tehdas on joutunut toimimaan vientivetoisesti.

– En pysty mestaroimaan, miten asia on. Suomen kannalta on kuitenkin selvää, että tukeudumme Nato-yhteensopivuuteen.

– Minulle oli tehtaalla kuitenkin yllätys, miten tuotteet pystytään täällä asiakkaiden vaatimusten mukaan modifioimaan. Se on iso valtti. Jokin raja siinä kuitenkin on, mitä pystytään tekemään, Kanerva sanoo.

SUOMEN VAATIMATTOMAT hankinnat kotimaiselta puolustusvälinevalmistajalta näkyvät kansainvälisissä tehtävissä. Suomalaiset toimivat Afganistanissa vanhoilla Patrian Paseilla. Puolalaiset käyttävät menestyksellä Patrian AMV-ajoneuvoja. Ruotsalaisilla on uudehkoja Paseja, joissa on paljon suomalaisten Paseja parempi suojaus.

Kari ihmettelee eduskunnan keskusteluja, joissa ollaan huolissaan suomalaisten turvallisuudesta kansainvälisissä rauhanturvatehtävissä. Samaan aikaan ei kuitenkaan haluta suojaa parantaa, koska AMV:eet ovat Paseja kalliimpia käyttää.

– Mielestäni meidän poikamme ansaitsisivat AMV:eet myös kansainvälisissä tehtävissä.

Kanerva huomauttaa, että kyse on myös siitä, missä rauhanturvajoukot palvelevat. On tunnettua, että suomalaiset ovat Afganistanissa rauhallisemmalla alueella kuin monien muiden maiden sotilaat.

PATRIAA JA YHTIÖN entisiä johtajia syytettiin useista lahjontarikoksista. Pitkien oikeudenkäyntien jälkeen kaikki vapautettiin kaikista syytteistä.

Kanerva pahoittelee tapahtumia ja sitä, että syytetyt ovat voineet menettää työnsä lisäksi ”ihmisen elämän”.

– Lasku on joka tapauksessa iso. Kansainvälisesti tapahtumat olivat image-damage, hän sanoo.

– Patrian yllä oli epäilyn varjo vuosia. Hyvä, että oikeudenkäynti on päättynyt, Kari toteaa.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic