Kanta-Häme

Patrian työt vähenemässä

SKS Toijala Worksin Hämeenlinnan työntekijöitä ei onnistanut yhtä hyvin kuin Toijalan väkeä. Samaan aikaan kun yhtiössä pelattiin Eurojackpotia, aloitettiin siellä myös yt-neuvottelut.

Henkilöstövähennykset iskevät nimenomaan Hämeenlinnan yksikköön, joka tekee alihankintaa Patrialle. Patrian työt uhkaavat vähentyä, koska Hämeenlinnan tehdas ei ole vähään aikaan saanut uusia suuria tilauksia.

– Katsomme tilannetta yt-neuvotteluissa. Puhumme lomautuksista ja yt-neuvotteluista meillä on kuusi viikkoa aikaa, SKS Toijala Worksin toimitusjohtaja Pasi Kannisto sanoo.

Yt-neuvottelujen piirissä on koko SKS Toijala Worksin henkilöstö, runsaat 200 työntekijää. Piiriin on otettu koko henkilöstö, vaikka vähennysten tiedetään iskevän nimenomaan Hämeenlinnan väkeen.

– Ympäristö koko metallialalla on epävarma ja tilauskanta on lyhyt. Itse asiassa vuoden 2008 laman jälkeen on koko ajan seurannut vaihtelevia tilanteita.

Huippukuorma on päättymässä

SKS Toijala Works on enimmillään työllistänyt 50 henkilöä Hämeenlinnassa. Omia työntekijöitä on kuitenkin vain 35.

– Viime vuonna oli huipputilanne. Olemme itse asiassa vain palaamassa tästä tilanteesta normaaliin tilaan.

SKS Toijala Works on yksi Patrian Hämeenlinnan tehtaan alihankintayrityksistä. Patria on koonnut Hämeenlinna tehtaalle ”yrityspuistoa”, joka joustaisi omaa työtä paremmin erilaisin kysyntävaiheisiin. SKS Toijala Works vastaa Hämeenlinnan tehtaalla hitsauksista.

Patrian Hämeenlinnan tehtaalla tehdään tällä hetkellä kahta suurta tilausta. AMV-panssariajoneuvoja rakennetaan sekä Ruotsin että Suomen armeijalle. Patria ei ole kuitenkaan ainakaan vielä vähentämässä omien työntekijöidensä määrää.

– Töiden määrä on vähenemässä. Jossakin vaiheessa sillä on vaikutuksia, Patrian liiketoimintajohtaja Mika Kari sanoo.

Puolustusmäärärahoja on leikattu kaikkialla Euroopassa. Sillä on vaikutusta Patrian tilauksiin.

– Uusia töitä täytyy löytää. Kovasti teemme töitä, että uusia tilauksia saataisiin, Kari vakuuttaa.

Patria työllistää runsaat 300 työntekijää Hämeenlinnassa. Yhtiön kiinteistössä työskentelevillä alihankkijoilla on noin sata työntekijää Hämeenlinnassa. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic