Kanta-Häme

Patrian väelle kovat syytteet lahjonnasta

Arno Juutilainen

Patrian kuusi työntekijää saa kovat syytteet Slovenian panssariajoneuvokaupoista. Patrian entistä konsernijohtajaa Jorma Wiitakorpea syytetään törkeästä lahjusten antamisesta ja yritysvakoilusta.

Törkeästä lahjusten antamisesta saa syytteen myös Patria Vehiclesin entinen toimitusjohtaja, Slovenian kaupasta vastannut myyntipäällikkö ja kaksi muuta yhtiön tuolloista työntekijää.

Patria Vehiclesin toimitusjohtajan lisäksi myyntipäällikkö ja kaksi muuta Patrian työntekijää saa niin ikään syytteen yritysvakoilusta. Patrian edustajien katsotaan hankkineen oikeudettomasti tietoja yhtiön itävaltalaisen kilpailijan Steyr-Daimler-Puchin liikesalaisuuksista.

Valtiosyyttäjä Jukka Rappe ja Pirkanmaan kihlakunnansyyttäjä Timo Kokkomäki ovat jättäneet syytteen Kanta-Hämeen käräjäoikeuteen. Hämeenlinnassa käytävän oikeudenkäynnin valmisteluun ei ole vielä nimetty tuomaria. Laamanni Juhani Hirvonen ei pysty arvioimaan, milloin asian käsittely käräjäoikeudessa käynnistyy.

Pääministeri… Janša nimetään

Syytteen mukaan Patrian väki on lahjonut tai luvannut lahjoa erittäin suurilla summilla Slovenian virkamiehiä ja sotilaita kaupassa. Palkkioita epäillään luvatun ainakin 10 prosenttia yli 160 miljoonan euron kauppahinnasta. Perutun kaupan alkuperäinen kokonaisarvo oli lähes 280 miljoonaa euroa. Palkkioista ehdittiin kuitenkin maksaa vain osa.

Valtakunnansyyttäjänviraston tiedotteessa mainitaan erikseen Slovenian pääministeri Janez Janša ja yleisesikunnan päällikkö. Epäillään, että lahjuksia on annettu tai luvattu heille. Janša nousi uudelleen maan pääministeriksi tänä vuonna.

Syytteessä vaaditaan myös Patria Vehiclesistä Patria Land Serviceksi nimensä muuttaneelle yritykselle yhteisösakkoa. Patria Land Services on Patrian tytäryritys.

Patria-konserni julkaisi tiistaina tiedotteen, jossa se pitää myönteisenä viisi vuotta kestäneen esitutkinnan ja syyteharkinnan päättymistä. Yhtiö vakuuttaa, että se on avustanut poliisia ja halunnut edistää asian nopeaa selvittämistä.

Slovenia valitsi Patrian maan armeijan uusien panssariajoneuvojen toimittajaksi vuonna 2006. Patria solmi kaupat 135 AMV-ajoneuvon toimittamisesta. Slovenian kaltaiselle maalle kyse oli poikkeuksellisen suuresta asekaupasta. Slovenialaisen kodinkonevalmistajan Corenjen piti koota valtaosa ajoneuvoista.

Kauppa… on purettu

Patria ja Slovenia purkivat AMV-kaupan tänä vuonna. Slovenian puolustusvoimille toimitettiin lopulta vain 30 ajoneuvoa.

Lahjusepäilyt Slovenian-kaupoista tulivat julkisuuteen vuonna 2007. Yleisradion MOT-ohjelma nimesi yhdeksi lahjusten vastaanottajaksi maan pääministerin. Poliisi pidätti Patrian johtajia sekä teki kotietsintöjä työntekijöiden koteihin ja Patrian toimistotiloihin muun muassa Hämeenlinnassa vuonna 2008. Patria erotti konsernin ja Patria Land Servicesin toimitusjohtajat.

Seitsemän epäiltyä välttyy syytteiltä. Valtakunnansyyttäjänviraston tiedotteessa sanotaan, ettei heidän syyllisyydestään ollut näyttöä.

Slovenian-kaupan syytteet tulevat julkisiksi, kun syytteiden käsittely alkaa Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa Hämeenlinnassa. Valtakunnansyyttäjänviraston tiedotteessa ei esimerkiksi kerrota, millaisia rangaistuksia syytetyille vaaditaan. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic