Kanta-Häme

Vappuperinteet jatkuivat Hämeenlinnassa - Sibelius-patsas lakitettiin ja vappuboolit nautittiin Upseerikerholla

Sibelius-patsas sai ansaitsemansa lakitustilaisuutensa Sibeliuksenpuistossa. Hämeen Sanomien perinteiset vappuboolit tarjoiltiin Upseerikerholla.
Lasse Vilminko sai kunnian lakittaa Sibelius-patsaan, olihan hänen aktiivisuudestaan kiinni, että lakitustilaisuus järjestettiin tänäkin vuonna Sibeliuksenpuistossa. Vanhan teekkarilakin löystynyt kuminauha nauratti diplomi-insinööri Vilminkoa.

Sibbe-patsas oli vaarassa jäädä ilman lakkia tänä vappuna, mutta toisin kävi.

Diplomi-insinööri Lasse Vilminko kauhistui, kun huomasi, että Janne oli jäämässä ilman perinteistä lakitusjuhlallisuuttaan. Yksi puhelinsoitto ja lakitustilaisuus järjestettiin pikavauhdilla. Ja niin jo toistakymmentä vuotta vanha perinne saatiin jatkumaan.

– Etsin netistä tapahtuman järjestämisaikaa ja huomasin, ettei lakitusta olla järjestämässä. Laitoin Sarille viestiä perjantaina, Vilminko kertaa.

Väkeä kertyi katsomaan lakitusta lyhyestä varoitusajasta huolimatta.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio yhdessä muutaman muun henkilön kanssa otti asian hoitaakseen ja niin lakitustilaisuus järjestettiin Sibeliuksenpuistossa puoli kuudelta illalla.

– Tänään kahden maissa iltapäivällä laitettiin tilaisuudesta Facebook-ilmoitus, Rautio nauraa.

Sana ehti kiiriä niin, että paikalle saapui sekä järjestäjien iloksi mukava määrä väkeä.

Patsaan lakitus lankesi itseoikeutetusti Vilmingon harteille.

– Vappua vietetään monissa kaupungeissa eri tavoin, mutta yhdistävä tekijä on lakitus. En halua, että nämä vähätkin opiskelijaperinteet katoavat Hämeenlinnasta, Vilminko sanoo.

Juha Tuomisen mukaan olisi ollut vahinko, jos Sibelius-patsaan lakitus olisi jäänyt väliin. Ttraditioista kannattaa hänen mukaansa pitää kiinni. Vierellä tytär Marja Tuominen.

 

Paikan päällä lakitusta olivat seuraamassa myös Juha Tuominen yhdessä tyttärensä Marja Tuomisen kanssa.

– Vappu on opiskelijajuhla. Minullakin on tupsu lakissa. Senkin takia olen täällä. Olen vanhan liiton miehiä, joten laitan lakin vasta vappupäivänä päähän, Tuominen kertoo.

 

Hämeen Sanomien kutsuvierastilaisuudessa oli tiivis tunnelma. Kuvassa Helena Lehkonen (kok) saapumassa tilaisuuteen. Kuva: Esko Tuovinen
Hämeen Sanomien kutsuvierastilaisuudessa oli tiivis tunnelma. Kuvassa Helena Lehkonen (kok) saapumassa tilaisuuteen. Kuva: Esko Tuovinen
Booleilla vaihdettiin kuulumisia.

 

Vappuperinteisiin Hämeenlinnassa kuuluu myös Hämeen Sanomien järjestämä kutsuvierastilaisuus Upseerikerholla, jota Lammin Kotoavaimen toimitusjohtaja Eija Rämö kuvaili viihtyisäksi ja intiimiksi.

Rämön vappuperinteisiin kuuluvat ystävät ja vappupäivän brunssi Hämeenlinnassa.

Lammin Kotoavaimen Eija Rämö on viettää vappua ystäviensä kanssa Hämeenlinnassa. Kuva: Esko Tuovinen
Lammin Kotoavaimen toimitusjohtaja Eija Rämö viettää vappua ystäviensä kanssa Hämeenlinnassa. Kuva: Esko Tuovinen

– Keskustaan pitäisi saada enemmän ihmisiä vappuna. Siitä syntyisi sellainen tunnelma, kuin muissakin kaupungeissa.

Rämö kaipaa perinteisiä vappukirpputoreja, jotka houkuttelivat väkeä.

– Kirpparilta ostettiin ihan mitä sattuu, tarvitsi tai ei. Muistan, kun yksikin porukka osti sukset ja lähti niillä hiihtämään pitkin kaupunkia. Tällaista ei enää näe, Rämö nauraa hauskalle vappumuistolle.

Kiinteistövälittäjä Riitta Koskiselle vappu on kevään ja työn juhla. Tämä vappu kuluukin asuntonäyttöjen parissa.

Huom- kiinteistövälitysfirman kiinteistövälittäjä Riitta Koskiselle Hämeen Sanomien vappubooli-tilaisuus on perinteinen kevään ja vapun aloitus.

Hän viettää normaalisti vappupäivää perheen kesken perinteistä vappusimaa ja munkkeja nauttien. Tänä vuonna vappupäivä kuluu kuitenkin työn parissa.

– Vappu on minulle työn ja kevään juhla. Ehkä tätä nykyä enemmän kevään juhla, Koskinen summaa.

Töiden jälkeen Koskinen aikoo suunnata kunnon metsälenkille.

– Se kuuluu myös keskeisesti vappuperinteisiini.

Tommi ja Katri Rouhento ovat olleet tyytyväisiä Hämeenlinnan vappuun. He toivovat vapuksi kaunista säätä, mikä saa ihmiset liikkeelle. Kuva: Esko Tuovinen
Tommi ja Katri Rouhento ovat olleet tyytyväisiä Hämeenlinnan vappuun. He toivovat vapuksi kaunista säätä, mikä saa ihmiset liikkeelle. Kuva: Esko Tuovinen

 

Riitta, Katri ja Tommi Rouhennon vappuperinteisiin kutsuvierastilaisuus on kuulunut jo useiden vuosien ajan. Vappu on Rakennuttajapalvelu Rouhennon omistajille ennen kaikkea kevään juhlaa, mutta tänä vuonna Tommi ja Katri Rouhento juhlivat sitä myös opiskelijapiireissä.

– Menemme viettämään huomenna teekkarivappua Tampereelle, siellä on seuraava sukupolvi rakennuttajia tulossa.

– Haalareita he eivät kuitenkaan päällensä laita, Riitta Rouhento nauraa. HäSa

Hämeen Sanomien vappubooleilla tavattiin tuttuja.

Päivän lehti

29.1.2020