Kanta-Häme

Paukkuarka Tassu ei ulkoile uudenvuodenyönä

Paukkuaran koiran rauhoittamiseen on monenlaisia keinoja, mutta maalaisjärkikin auttaa. Arkaa lemmikkiä ei kannata pakottaa ulos.

Tassu-koira tervehtii iloisesti rivitalon pihassa Kuralassa. Emäntä Karoliina Majava kertoo, että uudenvuodenyönä tilanne on toinen. Kahdeksanvuotias koira pelkää ilotulitteiden ääniä ja valoja niin, ettei sitä viedä ulos yön aikana ollenkaan.

– Viimeinen pissareissu tehdään kello 17, ja sen jälkeen Tassu on sisällä. Vaikka pauke hiljeneekin jossain vaiheessa, se on edelleen niin vauhko, että ulkoilua on turha yrittää.
 
Tassulle on kuitenkin löytynyt jonkinlaista apua tiukasta paineliivistä, jonka tarkoitus on rauhoittaa eläintä. Sen turvin Tassu pysyttelee pöydän alla eikä halua saunaan lauteiden alle, niinkuin ennen liivin hankintaa.
 
ILOTULITTEIDEN pauke ja valot ovat monelle muullekin lemmikille ja niiden omistajalle kauhistus. Marja Pöyry kertoo, että hänen pieni Hönö-koiransa tärisee sylissä koko yön, vaikka sille annetaan eläinlääkärin määräämää lääkettä.
 
– Kun otin koiran, ensimmäinen uusi vuosi otettiin vastaan kerrostalossa aika rauhallisella alueella. Siitä huolimatta koira sai niin pahan kammon, että sen jälkeen olemme käyttäneet lääkitystä joka vuosi.
 
Pöyry kertoo kokeilleensa muitakin konsteja, kuten haihduttimia, paineliiviä ja reseptittömiä lääkkeitä, mutta niistä ei ole ollut apua. Hän tähdentää, että kissan tai koiran paikka on ilotulituksen aikana sisällä, vaikka eläin vaikuttaisi rauhalliselta.
 
– Rauhalliseksi luultu koirakin voi säikähtää, kun jossain lähellä paukahtaa raketti, ja voi rimpuilla karkuun. Se pakenee henkensä edestä, kun ympärillä paukkuu tuntikausia, ja voi juosta paniikissa vaikka auton alle tai joutua eksyksiin, Pöyry kuvailee.
 
ELÄINLÄÄKÄRI Kaisu Vuori eläinlääkäriasema Animagista kertoo, että heillä kirjoitetaan joka vuosi kymmeniä lääkereseptejä ilotulitusta ja meteliä pelkääville lemmikeille, etenkin koirille.
 
– Apteekista saa myös ilman reseptiä lääkkeitä, joiden on tarkoitus rauhoittaa paukkuarkaa lemmikkiä. Niitä voi hyvin kokeilla. Jos ne eivät auta, kannattaa kokeilla myös reseptilääkkeitä, hän sanoo.
 
Vuori kertoo, että eläimille saatetaan määrätä ihmisten käyttöön tarkoitettuja rauhoittavia lääkkeitä. Markkinoille on juuri tullut myös lemmikeille kehitetty valmiste, jota annostellaan eläimen suun limakalvolle. Se ei vaikuta eläimen käytökseen muuten, mutta vähentää pelkoja.
 
– Siitä odotamme kokemuksia mielenkiinnolla, sillä se on nimenomaan eläimille tarkoitettu ja siihen käyttöön testattu.
 
KOIRANPENNUN kanssa kannattaa Kaisu Vuoren mukaan noudattaa maalaisjärkeä, jottei siitä tule paukkuarkaa. Hän ei ottaisi pentua mukaan ilotulitusta seuraamaan, vaan käyttäisi sitä vain pikaisesti pissalla, eikä silloinkaan pahimman räiskeen aikaan.
 
– Ja ulos on pakko mennä, ihmisen pitäisi käyttäytyä ihan tavallisesti. Koira tarkkailee omistajan reaktioita, ja jos ihminen on huolissaan, se tarttuu eläimeen.
 
– Toisaalta, jotkut koirat pelkäävät kovia ääniä, vaikka omistaja olisi kuinka viilipytty, Vuori sanoo. HäSa