fbpx
Kanta-Häme

Pauli Vuori suunnittelee tilataideteosta Sairionrantaan

Hämeenlinnalainen aktiivieläkeläinen Pauli Vuori on suunnitellut ylösalaisin käännetyistä kuusenjuurakoista Ikimetsä -tilataideteoksen. Teoksen paikaksi hän kaavailee niemenkärkeä rantareitin varrelta Sairionrannasta.
 
Yhdistetylle talkoo- ja taideprojektille on parhaillaan haussa toimenpidelupa Hämeenlinnan kaupungilta.
 
– Rakennustarkastajan kehotuksesta tein toimenpideanomuksen, mutta prosessi kaupungilla kestää. Keväällä täytyisi saada puut käsittelyyn, että kuoret lähtisivät helposti irti. Asialla alkaa olla kiire, sillä sopivat puut pitäisi valita piakkoin, Vuori huokaa.
 
Teos koostuisi noin viidestä kappaleesta eripaksuisia, arviolta 3–4 metrisiä juurakoita, jotka kiinnitettäisiin betoniin valettuihin lattarautoihin. Kuusten juuret tulisivat ylöspäin.
 
Vuori kaavailee, että sopivia juurakoita saisi esimerkiksi harvennushakkuista kaupungin omista metsistä. Ylösalaisin käännettyjä juurakoita tukevat lisäksi kierretangot betonin sisällä ja lattaraudoissa.
 
– Idean lähtökohtana ovat Afrikan apinanleipäpuut, jotka muistuttavat pöytää. Ne ovat kuin kuusen juuret.
 
Kivimonumentti maamerkkinä
 
Vuori ei suinkaan ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Hämeenlinnan rantareitin varrelle yli kymmenen vuotta sitten rakennettu kivimonumentti on myös hänen käsialaansa.
 
– Siinä oli talkootöissä 22 miestä, Vuori muistelee.
 
Monumentti on saanut lähes maamerkin maineen, sillä vieressä olevan junanradan opastintaulun punainen valo pysäyttää pohjoisesta tulevat junat usein minuutiksi pariksi juuri monumentin kohdalla. Junan pysähtyessä matkustajat voivat ihailla monumenttia junan ikkunasta.
 
Nyt suunnitteilla oleva teos tulisi niemenkärkeen kivimonumentin pohjoispuolelle. Myös tuleva taideteos olisi paikassa, joka näkyisi radalle.
 
– Kun koko laitos tervataan säännöllisin väliajoin, voi se kestää siinä vaikka sata vuotta. Kuusella on uskomattoman valtavat ja vahvat juuret. Tarkoitus olisi tuoda tänne niin suuret juuret, kuin on mahdollista autolla kuljettaa. Talkooporukkakin on jo kasassa, Vuori sanoo.
 
Katoksesta taidetta
 
Vastaavaa juurakkoa, tosin päreillä katettua sellaista, voi jo ihailla Hattulan Kotsaaressa Vuoren mökkinaapurin tontin rajalla. Idea syntyi, kun mökkinaapuri Mirja Taavitsainen mainitsi, että tarvitsisi jonkinlaisen kaivonkatoksen.
 
– Olen sellainen ihminen, että minulle syntyy visioita, niitä vaan tulee. Sanoin, että nyt tuleekin todellinen taideteos, Vuori naurahtaa.
 
“Taideteosta” kantamaan, ja nostamaan lattarautojen väliin, tarvittiin myös suhteellisen mittava talkooporukka. Kantomatkaa oli 80 metriä ja painoa yli 300 kiloa. Lattaraudat olivat 80 senttimetrin korkeudella.
 
– Keskusseurakuntatalon pihaan tuli 18 miestä kappalainen Yrjö Niemen johdolla, joka myös siunasi projektin. Porukka pääsi saareen neljällä veneellä ja kahdenistuttavalla kanootilla.
 
Sauna, ruoka ja munkkikahvit ryydittivät mukavasti yllättävän raskasta puun kantamista.
 
– Varsinaisen rakentamisen tein mökkinaapurini Toivo Taavitsaisen kanssa.
 
Sosiaalista toimintaa
 
Vuori näkee, että nyt haussa olevalla Ikimetsä-projektilla on myös muitakin kuin vain maisemallisia arvoja. Sen vuoksi myös lahjoittajia kaivataan niin talkoisiin kuin rakentamiseenkin.
 
– Talkoo on samalla sosiaalista toimintaa eläkeläisille. Kun teimme kivimonumenttia, siinäkin meni aikaa mukavasti. Samalla saatiin toimettomat miehet töihin, Vuori hymyilee.
 
– Liian moni eläkeläinen sanoo, että lapset saavat tehdä, vaikka voisivat itse tehdä monenlaisia asioita. He lopettavat tavallaan elämisen kesken.
 

Menot