Kanta-Häme

Paviljonkiremontti sulkee Aulangon rengastien

Aulangon luonnonsuojelualueen eli puistometsän lävitse kulkeva yksisuuntainen rengastie suljetaan ensi viikolla hetkittäin.

Maanantaina ja tiistaina tunnin ajaksi tehtävien tiesulkujen syynä ovat Ruusulaakson paviljonkiin asennettavat uudet tornit. Metsälammen rannalla sijaitsevaa paviljonkia remontoidaan jo neljättä vuotta.

– Kauanhan siinä on kestänyt, liian kauan. Kunnostamisen piti olla pikainen ja helppo homma, mutta kun siihen aikoinaan ryhdyttiin, huomattiin rakennuksen olevan aivan läpimätä, muistelee Metsähallituksen puistonjohtaja Jere Rauhala.

Mitä pidemmälle töissä edettiin, sitä enemmän korjattavaa löytyi.

– Jos ei työtä olisi tuolloin aloitettu, uskallan väittää, ettei paviljonkia enää olisi. Se olisi romahtanut.

– Siinä mielessä urakka on kannattanut, Rauhala toteaa.

Hän arvioi urakan kokonaiskustannuksiksi ”joitakin kymmeniätuhansia euroja”.

Janne edelleen karanteenissa

Korjausta on tehty vankityönä ja yhteistyössä Sininauha ry:n kanssa. Nyt pystytettävät tornit on kuitenkin veistetty Tallinnassa.

– Torneja on neljä kappaletta. Niiden pystyttäminen on sen verran vaarallista työtä, että liikenne pitää sulkea, Rauhala kertoo.

Rengastien alussa oleva puomi suljetaan molempina päivinä, mutta tarkkaa kellonaikaa ei osata sanoa. Jo tiellä tuolloin olevat autot pääsevät alueelta ulos.

Jos paviljongin tervehdyttäminen on ottanut luultua enemmän aikaa, samoin on Joutsenlammen kuninkaan Jannen laita. Reviiritaistelussa loukkaantuneen joutsenuroksen kaikki haavat eivät ole vieläkään umpeutuneet.

– Janne on edelleen karanteenissa. Viimeinen haava on edelleen auki, eikä näillä keleillä sitä kannata vielä päästää takaisin lammelle, Rauhala päättää. (HäSa)

Menot