Kanta-Häme

Pekka Harju palasi Janakkalan johtajaksi

– Vanhoja tuttuja on tullut paljon vastaan. Tuntuu, kuin en olisi ollut kauankaan poissa, Pekka Harju sanoo. Janakkalan entinen kunnanjohtaja aloitti kunnanjohtajan sijaisena pääsiäisen jälkeen.

Harju on ollut pois Janakkalasta runsaan kahden vuoden ajan. Eläkkeellä hän on ollut toukokuusta 2011 lähtien.

Tänä keväänä hän vastasi myöntävästi, kun häntä pyydettiin kolmeksi kuukaudeksi hoitamaan vanhaa virkaansa. Sijaista tarvitaan, koska kunnanjohtaja Anna-Mari Ahonen siirtyi muutamaksi kuukaudeksi vetämään HHT-akseli-hanketta.

Ei kauan tarvinnut miettiä

Harju sanoo, ettei hänen tarvinnut kauan miettiä tätä sijaisuutta.

– Minua kiinnosti nähdä, miten täällä eletään ja mennään nykyisessä tilanteessa.

Helsingissä asuva Harju kertoo jonkin verran seuranneensa Janakkalan asioita ja kuntien tilannetta yleensäkin. Hän on lukenut lehtiä ja seurannut Janakkalan päätöksentekoa kunnan nettisivuilta. Tilinpäätöksetkin hän on käynyt läpi, ainakin kursorisesti.

– Tiesin siis, mihin tulin.

Harju ei ole ainakaan vielä törmännyt mihinkään yllätyksiin.

– Päinvastoin. Minua on yllättänyt se, että asiat ovat niinkin paljon entisellä mallilla. Ei kahdessa vuodessa ehdi kauheasti tapahtua. Ja kun muutoksia on tapahtunut, ne ovat olleet kyllä yleensä tapetilla jo kaksi vuotta sitten. Yleensä muutokset eivät tule yllättäen.

Tuttu kunta ja ihmiset

Jonkin verran on tullut uusia henkilöitä kunnantalolle, ja myös valtuusto on vaihtunut.

– Mutta päättäjienkin puolella on paljon entisiä tuttuja.

Harju pääsee tai joutuu myös pohtimaan, miten kunnan taloutta saataisiin tasapainoon. Sitä varten perustettiin ohjausryhmä tammikuussa, ja Harju osallistuu sen toimintaan. Myös Anna-Mari Ahonen on mukana ohjausryhmässä virkavapaansa aikana.

Harju muistuttaa, että tällainen työ on hänelle ennestään tuttua. Hän ehti johtaa Janakkalaa 15 vuotta, ja sinä aikana oli kaksikin talouden tervehdyttämisprosessia.

– Toinen oli 1990-luvun lopussa ja toinen 2000-luvun alkupuolella.

Harju muistelee, että 2000-luvun alkupuolen jälkeen taloustilanne parani muutamaksi vuodeksi, ja noin vuonna 2009 se alkoi taas repsahtaa.

– Ilmeisesti lihavat ja laihat vuodet tulevat seitsemän vuoden välein.

Kunnilta nyhdetty jo paljon

Nykytilanteessa Harjua huolestuttaa se, että kunnilta on jo nyhdetty kovin paljon tuloja. Hallituksen kehysriihen päätökset pienentävät kuntien yhteisöverotuloja ja valtionosuuksia.

– Valtio todennäköisesti kompensoi yhteisöveromenetyksiä, mutta ei välttämättä täysin.

Harju arvelee, että valtio koettaa talouden kiristämisellä kääntää kuntia kuntaliitosten kannalle.

Harjun sijaispestistä on päätetty kolmeksi kuukaudeksi eli kesäkuun loppuun. Heinäkuu on lomakuukausi, jolloin sijaista ei tarvita. Elokuusta ei ole vielä sovittu mitään.

Harju sanookin olevansa nyt vieraileva turisti entisessä työ- ja kotikunnassaan.

– Vitsailin naapurikuntien edustajille, että olen historian pimennoista kaivettu. (HäSa)

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic