fbpx
Kanta-Häme Riihimäki

Pekka Poutiainen kuvaa hetkiä ennen loppua

Riihimäkeläinen taiteilija Pekka Poutiainen kuvaa töissään saalistusta. Hänen töitään on esillä Metsästysmuseon näyttelyssä vuoden loppuun saakka.
Pekka Poutanen: Ajojahti.

– Toisen tappio on toisen voitto, kun pelissä – taistelussa – on elämä tai kuolema. Elämänpeliin kuuluu aina alku ja loppu, ja se voi olla joko onnistunut tai epäonnistunut.

Näin luonnehtii tiedotteessa riihimäkeläinen taiteilija Pekka Poutiainen uutta näyttelyään, joka on juuri avautunut Riihimäellä Metsästysmuseossa.

Poutiainen tavoittelee maalauksissaan metsästämisen tai saalistamisen loppumetrien, sekuntien ja reaktioiden kuvaamista.

Teoksiin on ikuistettu hetki ennen kuolettavaa iskua tai harhauttavaa pelastavaa väistöliikettä – elämänpelin alkua ja loppua unohtamatta.

Elämänpelissä pelataan kovilla panoksilla. Siinä jokaisella liikkeellä ja liikettä edeltävällä ajatuksella tai vaistoamisella on merkitystä.

– Onnistumisen edellytykseen kiteytyy kärsivällisyys, oikean hetken valinta, yllätys ja reaktionopeus, jotka päättyvät kaatoon tai harhautukseen. Epäonnistuminen tarkoittaa nälkää saalistajalle ja kuolemaa saalistettavalle.

Pekka Poutiainen on harrastanut metsästystä nuoruudestaan saakka ja tehnyt työuransa puolustusvoimien palveluksessa.

Hän on käynyt Hyvinkään taidekoulun vuosina 1999-2000 ja on eläköidyttyään panostanut taiteilijanuraansa toden teolla. Hänen työnsä ovat herättäneet myös kansainvälistä kiinnostusta.

Nyt avautuva näyttely on Poutiaisen kolmas Metsästysmuseossa. Kyseessä on myös myyntinäyttely.

Metsästysmuseossa on parhaillaan esillä perusnäyttelyiden lisäksi myös metsästysveitsikilpailun satoa.

Suomen Metsästäjäliiton, Suomen Puukkoseuran ja Suomen Metsästysmuseon järjestämä metsästysveitsikilpailu herätti mielenkiintoa sekä rutinoituneiden puukko- ja veitsiseppien että käsistään kätevien metsästäjien keskuudessa.

Kilpailutyöt osoittavat, miten monin tavoin mielletään metsästyskäyttöön soveltuva terätyökalu.

Osa veitsistä on selkeästi tarkoitettu sekä muotoilunsa että tekijänsä mukaan tiettyyn työvaiheeseen riistan käsittelyssä, kuten avaamiseen tai nylkyyn. Osa taas on yleisveitsiä, joissa on mietitty koko ruhonkäsittelyprosessia metsästä paloitteluun saakka.

Kahvamateriaaleissa perinteiset kotimaiset puulajit ja sarviluu ovat saaneet rinnalleen ulkomaisia jalopuita ja luuaineksia.

Terämateriaaleissa ruostumattomien pulveriterästen käyttö on yleistynyt. Myös damascus-tekniikalla tehtyjä, useammasta materiaalista moneen kertaan ahjohitsattuja ja taottuja teriä oli useita perinteisempien hiiliterästerien ohella.

Parhaat veitset palkitaan museon vuosipäivänä eli Oravan päivänä, jota vietetään 12. lokakuuta.

Suomen Metsästysmuseo (Tehtaankatu 23 A, Riihimäki) on avoinna vuoden loppuun saakka ti-su kello 10-16. Tammikuu suljettu.

Menot