Kanta-Häme

Pekka Sauri ja Heikki Kapanen Hämeenlinnan elinkeinoyhtiöön - "Haluttiin johtajaa haastava hallitus"

Hämeenlinnan luottamushenkilöillä ei ole enää enemmistöä elinkeinoyhtiössä.
Linnan Kehityksen hallitukseen nimitetty Pekka Sauri on työskennellyt aikaisemmin muun muassa Helsingin apulaiskaupunginjohtajana. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinna nimitti kaksi asiantuntijajäsentä Linnan Kehityksen ja Linnan Kiinteistökehityksen hallituksiin.

Kaupunginhallitus valitsi elinkeinoyhtiö Linnan Kehityksen hallitukseen Heikki Kapasen ja Pekka Saurin, jotka molemmat ovat entisiä hämeenlinnalaisia.

Linnan Kiinteistökehityksen hallitukseen nimettiin Jarno Tuimala ja Reetta-Maria Tolonen-Salo. Linnan Kiinteistökehityksen hallitus on jatkossa myös Hämeenlinnan Pysäköinnin hallitus.

Poliittisilla luottamushenkilöillä ei ole hallituksissa enää enemmistöä. Linnan Kehityksen hallituksen puheenjohtajaksi valitaan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala. Linnan Kiinteistökehityksen ja Hämeenlinnan Pysäköinnin hallituksissa puhetta johtaa Linnan Kehityksen toimitusjohtaja Kari Saarinen.

 

Toimitusjohtajaa haastava hallitus

Kaupunginhallituksen esittelyn mukaan elinkeinoyhtiölle haluttiin ”toimitusjohtajaa haastava strateginen hallitus, joka ohjaa aktiivisesti yhtiötä haluttuun suuntaan”.

Linnan Kiinteistökehityksen hallitus kuvastaa sitä, että siitä on muodostettu elinkeinoyhtiön kanssa ”toiminnallinen konserni”. Yhtiöt eivät ole omistuksellisesti konserni, sillä kaupunki omistaa molemmat yhtiöt. Kiinteistösijoitusyhtiöllä ei ole kuitenkaan omaa henkilöstöä vaan se ostaa palvelut elinkeinoyhtiöltä. Yhtiöillä on ollut tähän asti yhteinen hallitus.

Hämeenlinnan Pysäköinnille ja Linnan Kiinteistökehitykselle rakennetaan yhteinen hallinto, koska pysäköintiyhtiön talous ei kannattele omaa hallintoa. Pysäköintiyhtiötä ei haluttu purkaa tai sulauttaa toiseen yhtiöön, koska siitä olisi tällöin purkautunut tappioita.

Hallitusosaamista ja poliittista taustaa

Heikki Kapanen on entinen Kanta-Hämeen Aluesäästöpankin pankinjohtaja, joka on työskennellyt useiden valtakunnallisten yhtiöiden johtotehtävissä. Hän on ollut muun muassa Luottokunnan ja Nets Finlandin toimitusjohtaja.

Kapanen jäi viime vuonna eläkkeelle, mutta hän toimii muun muassa Salaxyn hallituksen puheenjohtajana. Hän on jäsen Hallituspartnerit-yhdistyksessä, joka pyrkii edistämään yritysten hyvää hallitustyöskentelyä.

– Koen Hämeenlinnan kotikaupungikseni, jossa olen käynyt lukion ja jossa lapseni ovat syntyneet. Jos voin tehdä jotakin hyvää, haluan olla käytettävissä, Kapanen sanoo.

Kun Kapaselta kysyy, mitä hän uskoo voivansa antaa elinkeinoyhtiölle, hän muistuttaa kokemuksestaan kansainvälisissä yhtiöissä sekä urheilu- ja kulttuuritapahtumien järjestämisessä.

– Tutustun elinkeinoyhtiön toimintaan. Uskon, että rohkenen lausua mielipiteeni, mutta en sano vielä mitään.

Pekka Sauri on entinen toimittaja ja Vihreässä liitossa toiminut poliitikko. Hän on ollut puoluesihteeri, puolueen puheenjohtaja ja Helsingin apulaiskaupunginjohtaja. Tällä hetkellä hän on Helsingin yliopiston työelämän professori.

Jarno Tuimala on Kiinteistöalan Koulutuskeskuksen Kiinkon toimitusjohtaja. Reetta-Maria Tolonen-Salo on toiminut useissa tehtävissä kiinteistöalalla. Hän on Kiinteistöliitto Hämeen hallituksen puheenjohtaja. HÄSA

 

Lue myös: Linnan Kehityksen uusi toimitusjohtaja uskoo itseensä ja Hämeenlinnaan

Kommentti: Tieto ja vastuu kasvavat

Kun Hämeenlinna yhtiöitti toimintaansa, synnytettiin useita valuvikoja. Muuallakaan ei tiedetä tarkasti, mikä yhtiöiden toiminnassa on kunnallishallintoa ja mikä täysin osakeyhtiölain mukaista liiketoimintaa.

Yhtiöiden päätöksenteossa on selviä ristiriitaisuuksia. Johtaako niitä kaupungin johto, joka antaa rahatkin? Kaupunki on saattanut silti piiloutua yhtiöidensä taakse, kun on ollut kyse ikävyyksistä. Yritys ei voi piiloutua väittämällä, että ongelmat ovat vain sen tytäryrityksen ongelmia.

Eräiden yhtiöiden hallituksiin valittiin johtavia kunnallispoliitikkoja, jotka jättivät asioita kaupungin johdon vastuulle. Lopputulos oli, että Innoparkin sotkuja selvitettäessä kukaan ei ottanut vastuuta.

Arno Juutilainen

Ulkopuoliset asiantuntijajäsenet tuovat jämäkkyyttä hallituksiin. Kaupunki on onnistunut houkuttelemaan hallituksiin päteviä henkilöitä, joilla vielä on side Hämeenlinnaan. Asiantuntijajäsenet tuskin suhtautuvat asemaansa niin, että joku korjaa ikävyydet heidän puolestaan.

Hämeenlinnan pitäisi vielä oppia, ettei nurmelle jätetä kasvamaan rikkaruohoja, joita ei enää uskalleta kitkeä. Pysäköintiyhtiön ja Innoparkin vanhat velat kiusaavat toiminnan järjestelyä.

Päivän lehti

28.1.2020