Kanta-Häme

Pekolan koulussa aloitti maanantaina 27 ekaluokkalaista

Pekolan koulussa Hattulassa koulutaipaleensa aloitti maanantaina 27 ekaluokkalaista – ryhmäkoot ovat muutenkin isoja noin 170 oppilaan opinahjossa. Toisella luokalla on 26, neljännellä peräti 31, viidennellä 28 ja kuudennella 20 oppilasta.

Poikkeuksen tekee yhdysluokaksi muutettu kolmas luokka, jonka 36 oppilasta on jaettu kahteen ryhmään. Sekä a- että b-luokalla on 18 oppilasta.

– Kyllähän se työllistää enemmän, rehtori Ilpo Salmivaara sanoo.

Koko Hattulassa alaluokilla on keskimäärin 20 oppilaan ryhmiä. Millään alaluokalla keskiarvo ei ylitä 24 oppilasta. Toisin on kuitenkin Pekolassa. Salmivaara on OAJ:n erityisasiantuntijan Jaakko Salon kanssa samoilla linjoilla: keskiarvo ei ole valaisevin tapa katsoa tilannetta.

Pekolaan on tullut paljon oppilaita lakkautetusta Rahkoilan koulusta, ja lisäksi kunta on muuttovoittoinen.

– Eniten harmittaa se, että ei ehdi kohdata samalla tavalla oppilasta, pienillä lapsilla on suuri tarve puhua, opettaja Jenna Rasku sanoo.

Rasku kuitenkin pitää ongelmaa sikäli myönteisenä, että lapsia riittää alueella. Hänen mielestään suurten koulujen muodostaminen on surullista. Pekolassa oppilaat tunnetaan nimeltä ja välit perheisiin ovat Raskun mukaan erittäin hyvät.

Suuri ryhmäkoko näkyy rehtori Salmivaaran mukaan käytännön luokkatilanteissa.

– Ihan vain jo se, että kuinka happi riittää.

Rasku nostaa esimerkiksi tilanteen, jossa oppilaat tekevät luokassa työtään, ja osa on valmis ennen muita. Opettaja ei välttämättä ehdi kiinnittää riittävästi huomiota nopeimpiin oppilaisiin, ja silloin työrauhakin voi kärsiä.

Tasausta uudella koululla

Hattulan kunnan sivistysjohtajan Jari Wihersaaren mukaan Pekolan koulun tilanne on tähän mennessä sujunut hyvin.

Lisätyövoimalle olisi Wihersaaren tiedon mukaan tarvetta.

– Maailma muuttuu ja koulutoimi sen mukana. On ymmärrettävää, että kouluohjaajia halutaan. Toisaalta on myös niin, että kun tulee lisää apuja, siihen totutaan.

Ryhmäkokoja koetetaan saada Pekolan kannalta tasattua Päivärinteeseen rakennettavan uuden koulun avulla.

Oppilaita voitaisiin Wihersaaren mukaan ohjata kouluun Rahkoilan ja Pappilanniemen suunnasta, jolloin Pekolan ryhmäkoot tasaantuisivat. (HäSa)

Menot