fbpx
Kanta-Häme

Pekonen vaatii energianuuskan myynnin kieltoa alaikäisille

Vasemmistoliiton riihimäkeläinen varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen tuomitsee alakouluikäisten keskuudessa muoti-ilmiöksi nousseen energianuuskan.

Pekonen vaatii, että kofeiinia ja muita piristäviä aineita sisältävän energianuuskan myyntiä rajoitetaan ja peräänkuuluttaa sosiaali- ja terveysministeriöltä pikaisia toimia.

 Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on rajoittanut vain energianuuskan mainontaa. Energianuuska ei saa olla mainonnallisesti esillä myymälässä eivätkä tuotteet saa kaupoissa sijaita lasten ja nuorten tuotteiden läheisyydessä.

– Silti joissain kaupoissa tuotetta myydään näkyvästi kassalla, johon perinteisesti laitetaan hittituotteet ja sellaiset, joiden toivotaan tekevän kauppansa heräteostoksena, arvostelee Pekonen tiedotteessa.

Energianuuska ei sisällä nikotiinia eikä tupakkaa, ja se on alun perin kehitetty korvaustuotteeksi tupakan ja nuuskan käytön lopettamisessa. – Kofeiini ja muut piristävät aineet ovat haitallisia lapsen terveydelle, mutta uuden muoti-ilmiön vaarallisuus ei liity pelkästään siihen. Energianuuska näyttää ja tuntuu oikealta tupakkavalmisteiselta nuuskalta, ja jos sen käyttöön tottuu ja oppii, on vain ajan kysymys, milloin siirrytään oikean nuuskan käyttöön, sanoo Pekonen.

Pekonen näkee, että energianuuskan ikärajaksi sopisi 18 vuotta. (HäSa)

 

Menot