Kanta-Häme

Pelastaako Allinnan yhdistys, kiinteistöosakeyhtiö vai kaupunki?

– Allinnasta voidaan tehdä kaupungille varteenotettava ostotarjous, jos säilyttämistä ajavat ihmiset lähtevät keräämään kokoon vaikkapa 30 ihmisen joukon. Jokainen pitää vain olla valmis sijoittamaan 15 000 euroa Allinnasta perustettavaan kiinteistöosakeyhtiöön.

Idean heitti ilmaan Riihimäen kaupunginvaltuutettu Pertti Mäkelä (kok.), joka on aiemmin toiminut myös Riihimäen teollisuuskyläyhtiön pitkäaikaisena toimitusjohtajana. Mäkelä korosti, että yhtiön toiminnan pyörittämiseen on saatava ammatti-ihmiset.

Talosta voidaan vuokrata toimintatilaa yhdistyksille ja kerätä ylläpitoa sekä korjauksia varten vuokratuloa. Lisäksi Mäkelä sitouttaisi kunkin vuokralaisen myös rakennuksen kunnostamiseen.

Tiistaina kolmisenkymmentä riihimäkeläistä Allinnan tulevaisuudesta huolta kantavaa kaupunkilaista pohti ratkaisumalleja. Riihimäen kaupunki suunnittelee suojellun arvorakennuksen myyntiä. Tekninen lautakunta selvittää parhaillaan rakennuksen todellista korjaustarvetta ja arvoa.

Liikkeelle päästään pienellä remontilla

Rakennusinsinööri ja -arkkitehti Ilari Seitsonen ja Olli Soini ovat kiertäneet Allinnassa ja arvioineet rakennuksen kunnon sekä välittömät korjaustarpeet.

Ilari Seitsosen hahmottelema malli talon säilyttämiseen lähtee yhdistyspohjalta. Jos talkoihin sitoutunut väki perustaa yhdistyksen, yhdistys voi solmia kaupungin kanssa vuokrasopimuksen rakennuksen ylläpidosta ja toiminnan organisoinnista.

– Rakennus on ainutlaatuinen ja sen pitäisi säilyä kaupungin omistuksessa ja kaupunkilaisten yhteisenä olohuoneena, korosti Seitsonen.

Hyvin rakennettu Allinna on seissyt nyt tyhjänä vajaan vuoden, muttei ole vielä kärsinyt tyhjänä olemisesta. Katto on remontoitu ja rakennus on kaukolämpöverkossa.

– Ilmastointi, ikkunaremontti ja ulkorappaus ovat kiireellisimpiä muutostöitä. Jos rakennus kunnostetaan, siihen voi upota miljoonan euron verran, mutta alkuun päästään kohtalaisen pienillä summilla. Talkootyö on hyvin pitkälle mahdollista, Seitsonen arvioi.

Talon saa lähes pikkurahalla

Allinnaa tiedettiin kaupitellun 370 000 eurolla ja viimeksi jopa 300 000 eurolla. Remonttitarpeita on edessä Pertti Mäkelän mukaan 1,5–2 miljoonan euron verran ja vuotuiset käyttökulut voivat nousta nykyisistä 20 000 eurosta viisinkertaisiksi, kun talo täyttyy toiminnasta.

Anni Paunila hämmästeli, miten yksin ikkunaremontin arvioidaan maksavan 200 000 euroa.

– Ikkunapuitteet ovat hyväkuntoista tammea ja vaativat vain parin erikoistyökalun hankkimista, kittiä, kärsivällisyyttä ja aikaa. Kunnostaminen onnistuu ilman suuria kuluja, sanoi lukemattomat ikkunat kitannut Anni Paunila.

Allinnan pelastamista ajava väki hakee nyt mallia, jolla talo voidaan pelastaa. Mallina pidetään Kino Sampoa, jonka kaupunkilaiset pelastivat kansanliikkeen avulla nuorisoteatterilaisten käyttöön parikymmentä vuotta sitten. – Nyt rakennus on täynnä elämää, käyttäjät ylläpitävät sitä eikä kukaan enää vahingossakaan puhu purkamisesta. Toivottavasti Allinna täyttyy myös elämästä, tiivisti nuorisoteatterin rehtori Sanna Saarela. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic