Kanta-Häme

Pelastuslaitokset maakunnille

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen vs. pelastusjohtaja Petri Talikka pitää hallituksen keskiviikkona esittelemää ratkaisua odotettuna. Pelastuslaitoksen uudistuksesta annetuista lausunnoista valtaosassa on esitetty, että maakunnat saisivat järjestää pelastuslaitosten toiminnan.

Sisäministeriön esitys viidestä suuresta pelastuslaitoksesta on nyt haudattu. Kanta-Hämeessä pelastustoimen järjestää maakunta eikä Pirkanmaan sote-alue.

– Sote-alueen järjestämisvastuu tuskin olisi voinut vähentää hallintoa tai tuoda säästöjä. Nyt ehkä pääsemme yksinkertaisempaan hallintomalliin, arvioi Petri Talikka.

Käytännössä tavallinen kantahämäläinen asukas ei huomaa uudistuksen tuomaa eroa. Paloasemat toimivat, henkilöstö pysyy lähes ennallaan ja ambulanssit lähtevät liikkeelle samasta ovesta ja samaan tapaan kuin nykyään.

– Rahoitus tulee jatkossa valtiolta maakunnalle, joka ohjaa sen toimintaan.

Kanta-Hämeen pelastustoimi jatkaa edelleen yhteistyön vahvistamista maakuntarajojen yli.

Sisäministeriö valvoisi jatkossa pelastustoimen palvelutasoa. Uusi perustettava valtion lupa-, ohjaus- ja valvontavirasto (LUOVA) vastaisi pelastustoimen laillisuusvalvonnasta.

Sisäministeriö ja pelastuslaitokset valmistelevat parhaillaan pelastustoimen uudistusta. Pelastustoimen järjestämislaki on tarkoitus antaa eduskunnan käsiteltäväksi tammikuussa. HÄSA

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic