Kanta-Häme

Pelastuslaitos varautuu myrskyyn

Suomea ravistelevat tänään voimakkaat ukkoskuurot ja rankkasateet. Kuuroja on odotettavissa puolen päivän aikaan.

Perämerellä ja Turun saaristossa saatiin tuntumaa rajuista sateista jo torstaiaamuna.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksella on otettu ilmatieteilijöiden myrskyennusteet tosissaan. Pelastuslaitos on panostanut operatiiviseen valmiuteen ja tarkkailee säätilannetta herkeämättä.

Pelastuslaitos varautuu erityisesti salamien aiheuttamiin tulipaloihin, rankkasateiden aiheuttamiin tulviin ja myrskytuulten kaatamiin puihin. Myrskyn keskusten odotetaan ennusteiden mukaan liikkuvan Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa, Kainuussa sekä Pohjanmaalla.

– Meillä on mahdollisuudet perustaa erillinen johtokeskus, jos hätäpuheluita tulee ryöpyten. Onneksi voimakkaimpien säärintamien ei pitäisi osua juuri Kanta-Hämeeseen, kertoo pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Petri Talikka.

Järjestelmällisyys tärkeää

Talikan mukaan joukkoja on asetettu valmiuteen myrskyrintaman vuoksi. Talikka kertoo, että askelmerkit on mietitty valmiiksi ja reagointitavat sovittu etukäteen. Päivän aikana seurataan tarkoin hälytysten määrää ja säärintaman liikkeitä.

– Suunnittelu on tärkeää. Emme voi asettaa kaikkia Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen joukkoja vahtimaan pelkästään myrskytuhoja, hän sanoo.

Myrskyennusteiden vuoksi pelastuslaitokset tekevät viranomaisyhteistyötä muun muassa sähkölaitosten kanssa. Tietojen vaihtaminen nopeuttaa tuhojen havaitsemista ja korjaamista.

Talikan mukaan myrskyt vaativat paineensietokykyä. Samaan aikaan voi olla hoidettavana jopa 10–100 tehtävää. Silloin yhteydenottojen tulvasta on kyettävä perkaamaan kiireellisimmät ja laitettava muut odottamaan vuoroaan.

– Luonnonilmiöt ovat aina pelastuslaitoksille iso haaste, koska raekuurojen tai salamien iskukohtaa ei kyetä metrien tarkkuudella ennustamaan. Onneksi myrskyissä tulee paljon pienehköjä tuhoja, mutta vakavia vain vähän.

Talikka kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että nykyinen ympäristö- ja asuinrakentaminen huomioi hyvin sään vaihteluita. Kaikkeen ei kuitenkaan hänen mukaansa voida valmistautua.

– Ei sellaista rakennusta ole tehtykään, jonka kellariin ei koskaan voisi valua vettä tai raekuuro murjoa autotallia, pelastuspäällikkö Petri Talikka sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic