Kanta-Häme

Pelastusliivit pitäisivät pinnalla – Vesiliikenteessä on hukkunut jo 11 ihmistä

Useimmiten vesiliikenneonnettomuus tapahtuu, kun vene kaatuu tutuilla vesillä lähellä rantaa.
Veneen kaatuessa hyväkään uimataito ei auta, jos vesi on kylmää tai veden varaan joutuva on loukkaantunut. Pelastusliivit antavat lisäaikaa ja auttavat pysymään pinnalla. Kuva: Terho Aalto
Veneen kaatuessa hyväkään uimataito ei auta, jos vesi on kylmää tai veden varaan joutuva on loukkaantunut. Pelastusliivit antavat lisäaikaa ja auttavat pysymään pinnalla. Kuva: Terho Aalto

Uimakausi on alkanut synkästi: alkukesän aikana on uutisoitu kolmen nuoren hukkuneen.

Vielä enemmän hukkumisia on tapahtunut vesiliikenteessä, jossa huhti-toukokuun aikana menehtyi 11 henkilöä. Joka kesä vesiliikenteessä hukkuu keskimäärin 50 ihmistä.

Tyypillisesti vesiliikenteen hukkumisonnettomuudet tapahtuvat melko lähellä rantaa tutuilla vesillä, jossa ollaan liikkeellä pienellä moottori- tai soutuveneellä. Vene kaatuu ja kyydissä olleet joutuvat veden varaan.

– Tällaisissa tilanteissa on suuri riski hukkua, mikäli asianmukaiset pelastusliivit eivät ole valmiiksi päällä puettuna. Pelastusliivit antavat onnettomuuden sattuessa tarpeellista lisäaikaa, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen muistuttaa.

Moni jättää liivit pukematta uimataitoon vedoten. Hyvästäkään uimataidosta ei kuitenkaan ole hyötyä, jos vesi on kylmää tai veden varaan joutuu loukkaantuneena tai tajuttomana. Liivit auttavat pysymään pinnalla apua odottamassa ja pelastusliivit myös kääntävät tajuttoman kellumaan selälleen.

Tutkimusten mukaan jopa kahdeksan kymmenestä vesiliikenteessä hukkuneesta olisi pelastunut, jos heillä olisi ollut asianmukaiset pelastusliivit oikeaoppisesti puettuna ja tilanteen nähneet olisivat osanneet auttaa.

Teemapäivä muistuttaa pelastusliivien tärkeydestä

Viikko ennen juhannusta kaikissa Pohjoismaissa vietetään Pelastusliivipäivää, jolloin muistutetaan pelastusliivien tärkeydestä vesillä liikuttaessa ja annetaan ohjeita pelastusliivien valintaan ja huoltoon.

Perinteiset kirkkaan väriset pelastusliivit sopivat kaikille, etenkin lapsille ja uimataidottomille. Ilmalla täyttyvät niin sanotut paukkuliivit on tarkoitettu aikuisille ja vaativiin olosuhteisiin.

Kelluntaliivit soveltuvat vain uimataitoisille vesiliikunnan harrastajille melko lähellä rantaa liikuttaessa. Ainoastaan perinteiset pelastusliivit ja paukkuliivit kääntävät tajuttoman ihmisen selälleen. Erityisesti paukkuliivien käytössä on tärkeää, että ne tarkastetaan ja huolletaan säännöllisesti valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Ennen pelastusliivien ostamista ne on syytä pukea päälle ja testata niissä liikkumista. Lisäksi liivien valinnassa tulee huomioida mahdollisten märkien vaatteiden paino: niiden tulisi kelluttaa, vaikka veteen tippuisi täysissä pukineissa. Suomessa hyväksytyn pelastusliivin tunnistaa CE-merkinnästä.

– Vaikka aihe on vakava, voi sitä lähestyä leikkisästi. Toivomme, että mahdollisimman moni lähtee mukaan pukemalla pelastusliivit päälleen Pelastusliivipäivänä ja haastaa myös lähipiirinsä mukaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #pelastusliivipäivä”, Heinonen kannustaa.

Suomessa Pelastusliivipäivä on osa SUH:n Viisaasti Vesillä -vesiturvallisuuskampanjaa. HäSa

Päivän lehti

23.1.2020