Kanta-Häme

Pelastussuunnitelman päivittäminen unohtuu taloyhtiöissä liian usein – Laiminlyönti voi vaatia ihmishenkiä

Moni taloyhtiö tyytyy lakisääteiseen minimiin. Aurinkokatu 3:ssa turvallisuusasioihin panostetaan tavallista enemmän.
Hämeenlinnan Aurinkokatu 3:ssa harjoiteltiin ja näytettiin, kuinka tulipalotilanteessa toimitaan. Kanta-Hämeen pelastuslaitos muun muassa kävi pelastamassa ihmisen talon ylimmän kerroksen kuvitteellisesta paloasunnosta. Kuva: Tomi Vesaharju
Hämeenlinnan Aurinkokatu 3:ssa harjoiteltiin ja näytettiin, kuinka tulipalotilanteessa toimitaan. Kanta-Hämeen pelastuslaitos muun muassa kävi pelastamassa ihmisen talon ylimmän kerroksen kuvitteellisesta paloasunnosta. Kuva: Tomi Vesaharju

Läheskään kaikki taloyhtiöt eivät pidä turvallisuus- ja pelastussuunnitelmiaan ajan tasalla.

– Hyvän suunnitelman laatiminen on aika vaativa työ, johon taloyhtiöissä ei useinkaan ole osaamista, sanoo asunto-osakeyhtiö Hämeenlinnan Vanajanranta III:n turvallisuuspäällikkö Kalevi Ahonen.

Pelastuslain vaatimia pelastussuunnitelmia löytyy joka lähtöön.

– Netti on täynnä pelastussuunnitelmapohjia. Kun tietoa ja taitoa ei ole, monessa taloyhtiössä vain täydennetään valmis pohja eikä esimerkiksi tunnisteta kiinteistön riskejä. Näin lakisääteinen minimi on täytetty.

Tosipaikan tullen suunnitelmien laiminlyönti voi kostautua kohtalokkaasti ja vaatia ihmishenkiä.

– Viime aikoinakin on uutisoitu huoneistopaloista eri kaupungeissa, Ahonen huomauttaa.

”Ei kytätä naapuria vaan pidetään huolta”

Ahosen taloyhtiö on panostanut esimerkillisesti turvallisuusasioihin ja ryhtynyt muun muassa kouluttamaan asukkaita talon turvallisuusuhkien varalta.

Projektin tähänastinen kohokohta oli keskiviikon pelastusharjoitus yhdessä pelastuslaitoksen kanssa. Turvallisuuskouluttajana työskentelevän Ahosen mukaan selkäytimeen iskostunut selvä toimintamalli on tulipalokiireessä kaiken a ja o.

Vanajanranta III haluaa toimia kannustavana esimerkkinä muille taloyhtiöille, sanoo hallituksen puheenjohtaja Jorma Ahonen.

– Lähdimme reilu vuosi sitten katsomaan ja suunnittelemaan kokonaisvaltaisesti, mitä tässä taloyhtiössä pitäisi tehdä. Teimme talolle pelastus- ja turvasuunnitelman ja panostamme esille tulleisiin puutteisiin vähitellen vuosi vuodelta. Kaikkea ei pysty tekemään kerralla, hän kertoo.

– Talon asukaskunta on enimmäkseen seniori-ikäistä. Turvallisuus- ja pelastuskuvioilla on pyritty myös lisäämään yhteisöllisyyttä. Ei kytätä naapuria vaan pidetään naapurista huolta, koska hän saattaa tarvita apua.

Taloyhtiön oma motivaatio ratkaisee

Hämeenlinnan Vanajanranta III on mieluisa harjoituskumppani Kanta-Hämeen pelastuslaitokselle.

– Taloyhtiöiden kohdalla ratkaiseva tekijä on sen oma motivaatio hoitaa näitä asioita, kertoo pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Sami Hiltunen.

– Enimmäkseen teemme näitä harjoituksia esimerkiksi hoitolaitosten ja päiväkotien kanssa.

Aurinkokadulla järjestettiin keskiviikkoiltana yhteistoimintaharjoitus, jossa testattiin pelastussuunnitelman toimimista ja saatiin seurata pelastusmiehistön käytännön työtä huoneistopalon sattuessa. HÄSA

Päivän lehti

20.1.2020