fbpx
Kanta-Häme

Pelastustoimi: Turvatarkastus on tarpeen mökillä – Varautumalla välttää monta onnettomuutta

Pelastustoimi kannustaa varautumaan, koska niin voi välttää monta onnettomuutta.
Mökkipuuhista tulen kanssa toimiminen tai veneily ovat myös esimerkkejä tilanteista, jotka vaativat varotoimia etukäteen. Kuva: Juhani Salo
Mökkipuuhista tulen kanssa toimiminen tai veneily ovat myös esimerkkejä tilanteista, jotka vaativat varotoimia etukäteen. Kuva: Juhani Salo

Pelastustoimi ja pelastusalan järjestöt toivovat, että kesämökeillä tehtäisiin turvallisuustarkastus. Tärkein turvallisuusteko mökille saavuttaessa on palovaroittimien toiminnan varmistaminen.

– On ensisijaisen tärkeää, että mökissä on toimivat palovaroittimet jokaisessa nukkumatilassa ja ulosjohtavilla kulkureiteillä. Mökeissä tulisi olla myös alkusammutusvälineet ja jokaisen pitää tietää turvalliset poistumisreitit palon sattuessa. Myös vuokramökissä kannattaa testata palovaroittimien toiminta testinappia painamalla, sanoo johtava asiantuntija Kari Telaranta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Telaranta suosittelee myös hankkimaan palovaroittimet, jotka on kytketty sarjaan siten, että yhden hälyttäessä kaikki hälyttävät.

Tulen kanssa toimiminen tai veneily ovat myös esimerkkejä tilanteista, jotka vaativat varotoimia etukäteen.

– Oman tai vuokramökki on syytä tarkastella ”turvallisuussilmällä” heti saapumisen jälkeen. Muuten asia helposti unohtuu, ja sillä voi vaarantaa oman tai läheisten turvallisuuden, sanoo pelastusjohtaja Peter Johansson Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Avuntulo mökille voi kestää

80 prosenttia vammoihin johtaneista tapaturmista tapahtuu kotona ja vapaa-ajalla. Varsinkin mökkiolosuhteissa avun saaminen voi kestää, joten kaikessa toiminnassa turvallisuus ja onnettomuuksien ehkäisy on tärkeää.

– Turvallisuuden huomioiminen kaikessa tekemisessä voi kuulostaa vaikealta, mutta loppujen lopuksi kyse on aivan tutuista asioista. Kun grillaat, varmistan, että lähellä ei ole syttyviä materiaaleja ja käsillä on ainakin ämpärillinen vettä, sanoo sisäministeriön pelastusosaston pelastusylitarkastaja Jari Lepistö.

Jos onnettomuus tapahtuu, on tärkeää saada apu oikeaan paikkaan. 112 Suomi -sovellus kannattaa ladata puhelimeen, koska sen avulla soittajan sijaintitieto välittyy automaattisesti hätäkeskukseen.

Tee turvatarkastus mökillä – omalla tai vuokratulla

1. Palovaroittimet toimivat ja niitä on mökin joka kerroksessa.

2. Hätäpoistuminen onnistuu ilman avainta ja tarvittaessa ikkunan kautta nukkumatilastakin.

3. Alkusammutusvälineet ovat helposti saatavilla, esim. sammutuspeite ja käsisammutin.

4. Ensiaputarvikkeet ovat ajan tasalla.

5. Perehdy vuokramökillä takan, saunan ja erilaisten sähkö- ja kaasulaitteiden käyttöön.

6. Älä sytytä tulta palavan materiaalin läheisyydessä ja varaa vähintään ämpärillinen sammutusvettä grillin tai nuotion lähelle.

7. Avotuli on kielletty metsä- tai ruohikkopalovaaran aikana.

8. Omalla mökillä nuohous tulee tehdä kolmen vuoden välein.

9. Pue pelastusliivit ylle veneillessä.

10. Lataa 112 Suomi -sovellus puhelimeesi ja kerro läheisillesi, missä liikut maastossa.

Lähde: SPEK

Menot