Kanta-Häme

Peleistä tuli aivojumppaa muistisairaille

Muistisairaiden ja heidän kanssaan elävien omaishoitajien elämänlaatua voi parantaa viihteen keinoin.

Näin uskoo Kantolan teollisuusalueella toimivan Solentium oy:n väki. Yritys on kehittänyt Memoera-laiteperheen, jonka avulla aivoja voidaan aktivoida yksinkertaisia pelejä pelaamalla.

Muistisairaille tarkoitettu laiteversio on valmis. Sitä on tähän mennessä testannut reilut 400 muistisairasta kodeissa ja laitoksissa.

Jatkossa yritys aikoo kehittää omat laiteversiot myös aivovauriopotilaille, kehitysvammaisille sekä senioreille.

Idea kaikissa tuotteissa on sama. Kyse on hipaisunäytöllä toimivista peleistä, jotka ovat käytännössä aivotoimintaa aktivoivia kognitiivisia harjoitteita.

– Pelaaminen ei ole pannassa, vaan se on tässä tapauksessa hyvä juttu. Itse laite taas on helppokäyttöisempi kuin televisio, toimitusjohtaja Janne Rouhiainen vakuuttaa.

Solentiumin väki uskoo pelien parhaimmillaan tehostavan kuntoutumista, mutta myös vähentävän levottomuutta ja häiriökäyttäytymistä. Pelit tarjoavat muistisairaalle ajanvietettä ja omaishoitajalle pienen hetken tehdä omia asioita.

Memoera-laitteiden uskottuja terveyshyötyjä ryhdytään selvittämään pian myös tutkimuksen avulla.

Puoli vuotta kestävän tutkimuksen tekee Jyväskylän yliopiston aivotutkimuskeskus, ja alustavia tuloksia on Rouhiaisen mukaan lupa odottaa tänä vuonna.

Toissavuonna perustettu Solentium on toistaiseksi keskittynyt tuotekehittelyyn ja laitteiden testaukseen, eikä ole siksi pitänyt itsestään meteliä.

Tuotekehittely tapahtuu yhteistyössä käyttäjäryhmien kanssa.

Nyt Solentiumilla ollaan kuitenkin työntämässä uutta vaihdetta silmään, sillä uusin laiteversio on tullut ulos tällä viikolla. Parhaillaan tuotannossa on sata ensimmäistä laitetta. Niistä 50 lähtee heti valmistuttuaan käyttöön.

– Tarkoitus on lähteä kansainvälistymään heti, kun Suomesta on vain saatu tarpeeksi kokemusta, sanoo myyntijohtaja Antero Kuusinen.

Viennin aloittaminen tarkoittaa toki myös sitä, että pelit täytyy päivittää kulloisessakin kohdemaassa sopiviksi. Suomea koskevat tietokilpailukysymykset kun eivät toimi esimerkiksi Hollannissa.

Mietittävää riittää pelien suunnittelussa muutenkin.

Muistisairaat eivät ole yksi yhtenäinen ryhmä, joten tarjolla on oltava eritasoisia ja erilaisia pelejä. Joiltakin sujuu numeroiden kanssa askartelu, toiset hallitsevat sanat ja kielelliset asiat paremmin. Tietokilpailukysymyksiä mietittäessä taas on huomioitava, ettei kysymysten joukossa kannata olla kovin ajankohtaisia asioita.

– Koskaan ei voi tietää, mikä taito on kenelläkin tallella. Vinkkejä pelien sisällöistä tulee paljon myös hoitajilta.

Rouhiaisen esittelemään testilaitteeseen on asennettu kymmenen peliä. Pelien määrää voidaan kuitenkin lisätä sitä mukaan kun uusia valmistuu. Uusien pelien lataaminen onnistuu etänä päivitysten tekemisen yhteydessä. HÄSA

Menot