fbpx
Kanta-Häme

Pelimaailma avautuu Bunkkerissa

Hämeenlinnan pääkirjaston uuden pelitilan Bunkkerin avajaisia vietetään Kansallisena pelipäivänä lauantaina 21.11. kello 10–15.

Bunkkeri löytyy pääkirjaston alakerrasta, ja käynti sinne on Rauhankadun sisäänkäynnin tuulikaapista.

Myös Poltinahon seurakuntatalossa avataan pelipäivänä oma Bunkkeri. Myös tähän pelitilaan voi käydä tutustumassa lauantaina kello 10–15.

Kirjaston Bunkkerissa on kuusitoista nykyaikaista pelikonetta, joilla voi pelata suosittuja pelejä, kuten League of Legends, Hearthstone ja Counter Strike Global offensive (CS:GO).

Avajaisissa julkistetaan alkuvuodesta 2016 starttaava Esports-turnaus, jossa pelataan CS:GO-peliä. Minecraft-pelaajille on avajaispäivänä opastusta ja hyödyllisiä pelivinkkejä.

Kirjaston Bunkkeri on avoinna nuorille pelaajille maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 15–20.

Näinä iltoina Hämeenlinnan nuorisopalvelut järjestää nuorille ohjattua pelitoimintaa yhteistyössä kirjaston ja Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan nuorisotoimen kanssa.

Nuorisotyöntekijä Mikko Virta Hämeenlinnan kaupungilta kuvailee niin pelaamisen kuin sosiaalisessa mediassa roikkumisen olevan tämän päivän nuoren tapa hoitaa sosiaalisia suhteitaan.

– Sosiaalinen elämä saattaa nuorella olla hyvinkin vilkasta siitä huolimatta, että hän istuu koneella useamman tunnin päivässä. Sosiaalisuus on vain siirtynyt sinne.

– Silti rajansa kaikella. Ei kaurapuuroakaan voi syödä rajattomasti ilman että siitä tulisi ongelmia. Totta kai on huolestuttavaa, jos koulunkäynti alkaa kärsiä pelaamisen takia tai nuori ei poistu kotoaan juuri lainkaan, Virta muistuttelee lasten vanhempia.

Mutta mikä nuoria sitten pelaamisessa kiehtoo?

Virran mukaan syitä on useita, joista yksi on yhteydenpidon helpottuminen netin ja pelimaailmojen kautta.

– Pelit ovat nuorille hyvää ajanvietettä. Moni saa niistä irti mielekästä sisältöä. Pelimaailma tai hahmo saattaa olla sellainen, että sen kautta voi käsitellä ihan arkisiakin asioita puhumalla tai kirjoittamalla.

Yhdessä pelatessa ei tarvitse olla edes fyysisesti samassa tilassa, vaan yhteyttä pidetään kuulokkeilla ja mikrofoneilla.

– Se on luonteva tapa olla yhteyksissä kaveriin siinä missä ennen käytiin tapaamassa kavereita toreilla ja turuilla sekä kyläiltiin.

Koukussa oleviin ongelmapelaajiin on Mikko Virran mukaan toisinaan törmätty pelitapahtumissa.

– Haluamme, että nuoret itse heräisivät siihen, mikä on liikaa ja mikä on itselle sopiva määrä pelaamista. Ainakin meille nuorisotyöntekijöille voi tulla puhumaan näistä asioista.

– Pyrimme tapahtumilla ja näillä Bunkkereilla siihen, että pelaamista ja yhdessä olemista voi verkon lisäksi olla myös näin kasvotusten.

Pelipäivänä järjestetään myös kaksi koodikoulua 6–10-vuotiaille lapsille yhdessä aikuisen kanssa kello 11–12 ja 13–14 pääkirjaston atk-luokassa.

Koodikouluun voi ilmoittautua pääkirjaston asiakaspalvelussa tai soittamalla numeroon (03) 6212612. Molempiin ryhmiin mahtuu 10 lapsi-aikuinen paria.

Koodikoulussa tutustutaan ohjelmoinnin alkeisiin lapsille sopivalla tavalla Angry Birdsien kanssa. Koodikoulussa ovat opettajina Tuomo Seppänen ja Heikki Kokko. Koodikoulu on maksuton. HÄSA

Päivän ohjelmahttp://bit.ly/1Mn3S7m

Menot