Kanta-Häme

Pelimaailma avautuu vielä kahdeksankymppisellekin

Pelitila Bunkkerissa on torstaiaamupäivällä keskittyneen näköistä porukkaa.

Kaikkiaan seitsemän seniori-ikäistä kansalaista on rohkaistunut osallistumaan Hämeenlinnan kaupunginkirjaston järjestämään peliaamuun, jossa tutustutaan erilaisiin tietokone- ja videopeleihin.

Kirjasto järjestää peliaamuja huhtikuun jokaisena torstaina kello 10–12, toistaiseksi kokeiluluontoisesti.

– Uteliaisuuttani tulin. Haluan oppia vielä uusia asioita, että pysyn virkeänä ja elämässä mukana. Voi sitten pelata vaikka kilpaa tyttärentyttöjen kanssa, kun mummokin osaa! nauraa 80-vuotias Pirkko Mättö.

Hän kertoo käyttävänsä tietokonetta aika vähän, koska mies hoitaa laskujenmaksun ja sähköpostiliikenteen.

– Katselen sieltä ruokaohjeita, ja olen minä pelaillutkin vähän pasianssia ja täytellyt sudokuja.

Tietokoneen saloihin häntä ovat opastaneet omat pojat, koska molemmat ovat ”tietokone-eksperttejä”, Mättö kertoo.

Pirkko Mättö oli ehtinyt tehdä pääkirjastossa aamupäivällä jo varovaista tuttavuutta uusien tietokonepelien kanssa.

Hän oli kokeillut pasianssin ja Onnenpyörän lisäksi Prinsessa-värityspeliä, hedelmäpeliä ja Bubble Shooter 2 -kuplapeliä.

– Mukavin oli ehkä tuo kuplapeli, jossa ammutaan samanvärisiä kuplia. Siinä tulee tulosta nopeasti. Aika paljon olen joutunut apua kysymään, mutta hyvin ja asiallisesti on neuvottu, Mättö toteaa.

Kirjastossa on ollut pitkään peli-iltoja 13–20-vuotiaille sekä alle 13-vuotiaille.

– Halusimme tarjota myös senioreille mahdollisuuden oppia pelaamista. Tarvitaan erilaisia tapoja oppia tietokoneen ja verkon käyttöä, ja se voi olla myös pelaamista. Niin monet palvelut ovat nykyään verkossa, että tietokoneen ja netin käyttö on seniori-ikäistenkin pakko oppia, painottaa kirjaston informaatikko Hanna Kaisti.

– Pelaaminen on parhaimmillaan hauskaa, hyödyllistä ja helppoa. Lisäksi tässä on sosiaalinen elementti: voi tavata uusia ihmisiä ja tulla aamukahville. Käymme läpi yksikertaisimpia pelejä, eikä tarvitse osata mitään etukäteen, hän lisää.

Kirjasto on järjestänyt senioreille keväällä vertaisopastusta, jossa vapaaehtoiset ovat auttaneet tietokoneen, tabletin, sähköisen asioinnin ja netin käytössä, mutta se on päättynyt tältä keväältä jatkuen taas syksyllä.

Huhtikuussa järjestettävät senioreiden peliaamut ovat johtavan informaatikon Seija Shemeikan ja harjoittelija Jenni Penttisen suunnittelemia.

Pelit on valinnut Penttinen, joka myös esittelee ne ja opastaa käyttäjiä.

– Käymme läpi yhdestä kahteen peliä per kerta. Olen yrittänyt etsiä erilaisia pelejä: toiminnallisia-, urheilullisia- ja rakentelupelejä. Erilaiset selainpelit, kuten kuplashooter ja paikannuspeli GeoGuessr, tuntuvat olevan tänään suosiossa. Hauska, letkeä ja innostunut meininki täällä on ollut, Penttinen kuvailee.

Mukaan peliaamuun oli lähtenyt myös Kari Laitinen, 66.

– Tämä on minulle ihan uusi juttu, outo maailma. En ole koskaan pelannut. Ei ole aiemmin kiinnostanut, mutta nyt yksi nuori poika innosti. Haluaisin osata pelata hänen kanssaan ja puhua samaa kieltä, jos tulee puhetta peleistä.

Jo ensimmäinen tunti oli muuttanut täysin Laitisen käsityksen tietokone- ja videopeleistä.

– Olen kuvitellut, että nämä pelit ovat vain tappamista ja särkemistä. Sellaiset sotapelit eivät minua kiinnosta. Sisarentytär vinkkasi, että onhan pelejä paljon muitakin. Hän on ollut mukana tekemässä opetuspelejä.

Sotapelien sijaan Laitinen oli erittäin kiinnostunut juuri GeoGuessr-pelistä, joka heittää pelaajansa summamutikassa jonnekin päin maailmaa. Sieltä pitää sitten lähteä ajamaan ja samalla arvata, missä päin maailmaa on.

Toinen kiinnostuksen kohde olivat murrepelit.

– Mielenkiintoista ja hauskaahan tämä on. Ei sitä tiedä, mitä kaikkea tämä vielä poikii. Aion kyllä tulla joka kerta, kun vain pääsen. HÄSA

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic