fbpx
Kanta-Häme

Pelintekijöiden parhaimmistoa - HPK:n peli tapahtuu tänäänkin lukuisten vapaaehtoisten ansiosta

HPK:n liigaotteluiden taustalla on paljon muitakin kuin jääkiekkoilijoita ja valmentajia – iso osa heistä vapaaehtoisesti.
Runsaan viidenkymmenen katsojan D1-kulma on ollut HPK:n fanikatsomo vuodesta 2015. Kuva: Pekka Rautiainen

Ennen kuin Hämeenlinnan Pallokerhon edustusjoukkueen jääkiekko-ottelu alkaa, Rinkelinmäen jäähalli täyttyy hiljalleen ihmisistä. Huomattavan monen heistä matka taittuu hallin kaakkoiskulman lippukioskin kautta.

Siellä talkoolaisina työskentelevät lipunmyyjät, kuten Katri Hellsten ohentavat pääsylippupinoja jo tuntia ennen peliä.

– Asiakkaiden pitää ollakin vaativia, joten palvelemme todella tarkastikin. Tässä ollaan hetkessä verrattuna muuhun arkielämään, siksi tätä tehdään. Ohjaamme oman korvauksemme juniorijääkiekolle, Hellsten kertoo.

Perinteinen lippuluukku pitää yhä pintansa, vaikka moni hankkiikin pääsylippunsa internetistä.

– Se on tavallaan tämän kaupungin tapa, että ihmiset tulevat tähän luukulle, kun he päättävät aika viime hetkellä lähteä matsiin, arvelee 20 vuotta lippuja myynyt Hellsten.

 

Katri Hellsten ja Jaana Malmisuo myyvät pääsylippuja ja auttavat valitsemaan katsojille istumapaikat Ritariareenan lippukioskilla. Kuva: Pekka Rautiainen

 

 

Kun ottelun alku lähestyy, ottelujuontaja Peter Petro aloittelee show’taan ja yrittää omien äänijänteidensä lisäksi verryttää yleisön äänijänteitä. Rauhallisemmin ääntään availee toinen äänentoistojärjestelmää hallitseva kuuluttaja, joka joulukuisessa Kärpät-ottelussa on Tommi Lindroos.

Enimmäkseen HPK:n pelejä kuuluttaa Ville-Veikko Sulin-Saaristo, mutta Lindrooskaan ei ole eilisen teeren poika.

– Kuulutan silloin, kun ”Veke” on poissa. Viime kaudella tuli pidempi pätkä, tällä kaudella on ollut muutama peli, kertoo Lindroos, joka on tullut tutuksi myös Riihimäen Cocksin käsipallokamppailuissa.

Toisin kuin ottelujuontaja, kuuluttaja ei ole showmies, eikä tätä hallin enemmistö tunne.

– Omaa juttua tehdään lähinnä äänensävyillä. En sano, että tämä on tiukkaa, mutta sooloilla ei voi. Kaveritkaan eivät yleensä edes tajua minun olleen kuuluttamassa.

 

Tommi Lindroosin instrumentit jääkiekko-otteluissa ovat läppäri ja mikrofoni. Kuva: Pekka Rautiainen

Summeri soittaa erätauolle. Valot himmenevät ja kiekkosoturit poistuvat pukusuojiinsa. Jään ottaa haltuun Martti Lemola ajokkeineen. Yli 20 vuoden uran jäähallin kenttämiehenä tehnyt Lemola kurvailee pelialustan tunnelmallisessa valaistuksessa kiiltäväksi jääkoneella.

Huolimatta näkyvästä suorittamisesta ison yleisön edessä, Lemolalle pelipäivä on varsin tavallinen työpäivä. Jää ajetaan käytännössä samalla tavalla useita kertoja päivässä.

– Arkena on rauhallisempaa. Liigaottelun aikana katsomoissa on enemmän ihmisiä ja toimintaa, Lemola vertaa urakasta suoriuduttuaan.

Toisinaan jääkiekkoilijat syyttävät jäätä ikävistä sattumuksistaan. Hämeenlinnassa sellaista sattuu harvoin.

– Hyvin harvoin tulee palautetta. Näihin peleihin jäätä höylätään normaalia runsaammin ja ajetaan lämpimämmällä vedellä. Jään kuntoa ja kulumista tarkkaillaan, lohkeamat ynnä muut viat paikataan kuntoon.

 

Kenttähuoltoammattilainen Martti Lemola on tuttu näky jääkoneen ratissa HPK:n liigapeleissä. Kuva: Pekka Rautiainen

 

Erää myöhemmin alkaa kiekkokansaa hiukoa muukin kuin HPK:n kiikarissa olevat sarjapisteet. Liigaotteluissa palvelee kymmenkunta eväskioskia ja kolme anniskeluravintolaa. Kaikki kuuluvat HPK:n omistaman Kerhoravintolan alaisuuteen, lukuun ottamatta pohjoisaulan juniorikioskia – hallin ainoaa, joka myy hämeenlinnalaista grilliklassikkoa hotsia.

Nimensä mukaisesti Junnucafe kuuluu HPK-juniorijääkiekolle, jolle siis menevät tuotot ja jonka vanhemmista myös tulevat vapaaehtoiset myyjät.

– Olemme melkein kaikki junnujen äitejä. Osa on jäänyt tekemään tätä työtä ilokseen. Tulemme jo neljältä laittamaan paikkoja kuntoon ja pullaa uuniin sekä keittelemään kahvia, kertoo kioskilla palveleva Laura Aaltonen.

Hotsi eli sokeriton munkkitaikinakuori ja sen sisällä oleva Suomi-makkara, on luonnollisesti Junnukioskin hittituote. Lisäksi pelkkiä höyrymakkaroita menee paljon. Muilla kioskeilla pitävät pintansa lihapiirakka ja kuuma koira.

– Pelipäivinä makkarajonot ovat pitkiä. Aika paljon käy samoja ihmisiä, Aaltonen havainnoi.

 

Ari Lehto osti Laura Aaltoselta hotsin jäähallin Junnukioskista. Kuva: Pekka Rautiainen

 

HPK raastaa 3–1-voiton liigakärki Kärpistä. Koko ottelun oranssipaitoja kannustanut kannattajakulmaus hullaantuu. He ovat noin 3 700 katsojasta vain murto-osa, mutta ovat luomassa tapahtuman atmosfääriä vähintään yhtä merkittävällä tavalla kuin itse pelaajat. Lopulta kotijoukkue huomioikin kannattajansa perinteiseen tapaan D1-kulman edessä.

HPK-kannattajat eivät pidä kovaa ääntä itsestään, eivätkä koe olevansa juuri tekemässä tapahtumaa vaan vain osallistumassa siihen. Faniaktiivit pitävät mieluummin kiinni anonymiteetistä ja kommentoivat rooliaan muutetuilla nimillä.

– Olemme katsojia siinä missä muutkin, seuraamme vain peliä vähän näkyvämmällä tavalla. Peli on yksi osa tätä päivää. Tämä on sosiaalinen tapahtuma, pidetään hauskaa kavereiden kanssa, tuumii ”Kristian”.

Kun kyse on rekisteröityneestä yhdistystoiminnasta, löytyy HPK-kannattajien riveistä julkisiakin henkilöitä. Toiminnanjohtaja Santeri Hinkkanen luotsaa fanikerhoa ensimmäistä vuottaan, mutta on ollut mukana jo sen perustamisesta asti, vuodesta 2011.

– Meitä oli vanhassa G-kulmassa seitsemän, jotka alkoivat laulaa ja huutaa. Aloite järjestäytymisestä tuli itse asiassa HPK:n toimistosta. Viestiketjuista se sitten lähti. Aktiiveja on nyt nelisenkymmentä ja HPK-kannattajien jäseniä toistasataa, Hinkkanen kertoo. HäSa

HPK:n liigaottelu numeroina

3605

HPK:n yleisökeskiarvo kaudella 2018–19 (ennen joulua).

110

henkilökunnan määrä yhdessä ottelussa poislukien joukkueet (HPK:n ja liikuntahalliyhtiön palveluksessa).

70

vapaaehtoista, joista HPK Liiga maksaa avustusta juniorijääkiekolle (mm. liikenteenohjaajat, lipunmyyjät, kioskimyyjät, järjestyksenvalvojat).

1/100

järjestyksenvalvojien suhde ennakoituun yleisömäärään.

1 500

litraa vettä kuluu jäädyttämiseen illan aikana.

70–80

kiekkoa käytetään alkulämmittelyssä ja ottelussa.

10

tuntia kestää pisintä vuoroa tekevien ravintolatyöntekijöiden pelipäivä.

Hämeen Sanomat juhlalehti

Menot