Kanta-Häme

Pellavamarkkinat ovat jälleennäkemisten juhlaa

Pellavamarkkinat avaavat lammilaisille kesän. Kojujen välit täyttyivät iloisista tuttavien tapaamisista.

– Ei näitä voi mitenkään jättää väliin, kertoo Paula Kuusela, joka oli saapunut paikalle miehensä Sami Ollikan ja poikansa Väinö Ollikan kera.

Markkinoilla oli yli 200 myyjää. Paikalta sai niin saippuaa, vesipyssyjä kuin mattojakin. Käytävät täyttyivät paistuvien lettujen ja muikkujen tuoksusta.

Pellavamarkkinoilla kävi noin 10 000 ihmistä. Se on lähes kaksi kertaa Lammin alueen asukasmäärä.

Markkinoiden markkinapäällikkö vaihtuu joka vuosi, ja niin tekee myös markkinoiden teema. Tämän vuoden markkinapäällikkö Risto Juvonen valitsi teemaksi lammilaisen teollisuuden. Lammilta löytyy esimerkiksi merkittävää rakennusteollisuutta. Monet yritykset esittäytyivätkin markkinoilla.

Turvantalo vuoden lammilaiseksi tuotteeksi

Ohjelmassa olivat esimerkiksi hirrensyöksykilpailut ja viihdetaitelija Jani Mäkelän esiintymistä. Markkinoilla valittiin myös Lammin Sahtimestariksi Tapio Saarinen. Valinnan kriteereinä olivat sahdin hyvä väri, tuoksu ja maku. Saarinen edustaa Lammia sahdin valmistuksen SM-kilpailuissa elokuussa Hämeenkyrössä.

Vuoden Lammilaiseksi tuotteeksi valittiin Turvantalo, joka on suosittu kokoontumis- ja juhlapaikka.

– Talon palkinto on samalla tunnustus meille kaikille, sillä se on kaikkien lammilaisten ilo, kertoo kotiseutuneuvos Kaisu Koskue.

Nimellä historiallinen tarina

Tänä vuonna Pellavamarkkinat järjestettiin 43. kerran. Se on Lammin Lions Clubin merkittävin tapahtuma. Sen järjestelyissä on mukana lisäksi joukko lammilaisia yrityksiä, yhteisöjä ja yksityishenkilöitä. Pellavamarkkinat oli myös yksi Hämeen Sanomien tähtitapahtumista.

Tapahtuman nimi juontaa juurensa Lammin historiasta. 1800-luvulla Lammi oli Suomen merkittävimpiä pellavantuottajia.

Markkinoiden jatkoksi järjestettiin nuorisotapahtuma Sound of Lammi, jossa esiintyi paikallisia bändejä. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic