Kanta-Häme

Pellavamarkkinoilla säällä kuin säällä

Syksyinen ja kolea aamupäivä avautuu Lammin kirkonkylällä. Pellavamarkkina-alue on lähes tupaten täynnä ihmisiä, ja myyntikojuissa on iloinen tunnelma. Lammilaiset eivät jätä perinteisiä Pellavamarkkinoita pienistä syistä väliin.

– Tulemme tänne kelillä kuin kelillä, vaikka sataisi kaatamalla vettä, lammilainen Jenni Liljeström sanoo.

Tuttuja tapaamaan

Jenni Liljeström arvelee, että hän on käynyt Pellavamarkkinoilla ainakin kymmenen kertaa.

Tänä vuonna hän on saapunut paikalle kolmevuotiaan Nellimaria Liljeströmin ja viisivuotiaan Nuutti Liljeströmin kanssa. Nuori kaksikko istuu vaunuissa hymyssä suin.

– Parasta on ollut pomppulinna ja onginta, Nuutti Liljeström hihkaisee.

Nellimaria Liljeströmin suosikiksi nousivat aitauksessa määkivät lampaat. Jenni Liljeström tulee vuosi toisensa jälkeen markkinoille, koska siellä tapaa tuttuja. Muutaman minuutin haastattelun aikana hän ehtii tervehtiä ainakin viittä ystäväänsä.

– Tänne tulee paljon entisiä lammilaisia, joita ei ole nähnyt pitkään aikaan. Pellavamarkkinoille aina kokoonnutaan, Jenni Liljeström kertoo.

Perinteitä kunnioittaen

Lammin suurimmilla markkinoilla käy keskimäärin 10 000 vierailijaa, parhaimpina vuosina kävijöitä on ollut jopa 12 000.

– Sää tietysti vaikuttaa vierailijoiden määrään. Mutta ei porukka kotiin jää, vaikka on kylmä ilma. He laittavat enemmän päälle, tiedotusvastaava Pekka Kääriäinen sanoo.

Kypsään 44 vuoden ikään ehtinyt tapahtuma luotti myös tänä vuonna perinteisiin. Pellavamarkkinoilla valittiin tuttujen tapojen mukaisesti Lammin Sahtimestari ja Vuoden lammilainen tuote. Ohjelmassa oli myös perinteinen hirrensyöksykilpailu.

Lavalla markkinaväkeä viihdyttivät Heikki Rönni, Lammin soittokunta sekä lammilaiset nuoret.

– Tapahtuma ei ole juuri vuosien varrella muuttunut, sillä tapahtuma perustuu kuitenkin markkinoiden myyjiin, Kääriäinen kertoo.

Teemana ajankohtainen aihe

Tämän vuoden teemaksi oli valittu ajankohtainen aihe, eli nuoret.

– Halusimme teeman valinnalla korostaa sitä, että välitämme nuorista. Haluamme samalla kertoa, että Lammilla on paljon tekemistä ja harrastuksia nuorille, teeman keksijä ja markkinapäällikkö Kim Malmström sanoo.

Tapahtuman järjestivät Lammin Lions Club yhdessä yrittäjien, yhteisöjen ja yksityishenkilöiden kanssa. Hämeen Sanomien tähtitapahtuma oli osa Pellavamarkkinoita. (HäSa)