Kanta-Häme

Pellavamarkkinoita vietettiin pilvettömän taivaan alla

Historiansa 48. kertaa järjestettyjä Pellavamarkkinoita vietettiin lauantaina pilvettömän taivaan alla. Miellyttävä sää ja markkinaperinteet houkuttelivat Lammin Hakkalan koulun ympäristöön runsaasti kävijöitä, ja päähine- ja jäätelökojuilla kävi kauppa kuumana jo heti aamusta alkaen.

Auringonpaahde ei onnistunut nuuduttamaan kesäliesolaisia Mikael ja Jörgen Nybergiä, vaan he päättivät ottaa vielä lisää lämpöä Lammin Vedon pisteellä. Kaksikko harjoitteli tarkkuuspotkuja käynnissä olevien jalkapallon MM-kilpailujen hengessä, joskin Jörgen tunnusti heidän olevan enemmän lätkämiehiä.

– Vaimoni on Liesosta, ja olemme käyneet Pellavamarkkinoilla silloin tällöin. Tänä vuonna tulimme paikalle Mikaelin mummon eli anoppini kanssa. Mukava tapahtumahan tämä on, ja on kiva, että alueelle on järjestetty kaikenlaista tekemistäkin, Jörgen Nyberg kehui.

Nybergit olivat tapahtumalle todellisia tavoitekävijöitä, sillä Pellavamarkkinat pyrki houkuttelemaan tämänvuotisella ohjelmatarjonnallaan paikalle erityisesti nuorta väkeä.

Nuorempaa kävijäkuntaa edustivat myös lammilaiset Jonna ja Neela Vikman sekä Jari Savolainen, joilta tapahtuma on jäänyt vain harvoin väliin.

– Yleensä olemme tulleet markkinoille. Periaatteessahan tämä on Lammin kesän päätapahtuma, Jonna Vikman totesi.

Muuten Lammin keskusta on hänen ja Savolaisen mielestä hiljainen. Lammilaiset ovat yrittäneet saada keskustan elävöittämiseksi omaa toria Ravintola Hovin viereen, mutta suunnitelma on jo kertaalleen torpattu Hämeenlinnan kaupungin toimesta.

– Eihän me tänne mitään saada, ainakaan kaupungilta. Tosin onhan meillä jo tori olemassaan, mutta ei sielläkään tapahdu oikein mitään. Isompaa toria ei varsinaisesti kaipaa, Savolainen mietti.

Tänä vuonna Pellavamarkkinoiden teemana oli paikallisuus ja paikallinen yrittäjyys. Jälkimmäistä edusti Evon ja Padasjoen rajamailla asuva metsäperinteen taitaja Reino Halin, joka oli tuonut markkinayleisön ihmeteltäväksi perinnetyökaluja, kuten tukkien sahaukseen käytettyjä justeereita. Halin hallitsee vanhat välineet ja menetelmät kuin entisaikojen lentojätkät eli kortteerista toiseen kiertäneet metsätyömiehet. Hän arvioi olevansa Suomen viimeinen lentojätkä.

– Haaralan torpalla on kesäkuun lopussa vanhan perinteen päivä, johon teen mainoksia, taituri jutusteli kaivertaessaan puukylttejä.

Lammin historia pellavapitäjänä on tuttu Reino Halinille tuttu, sillä hänen lapsuudenperheelläänkin oli aikoinaan oma pellavamaa. HÄSA

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic