Kanta-Häme

Pellehommia ammattitaidolla

– Sinussa on 2 500 megahattiwattia taikavoimaa, eli hyvin taikavoimainen henkilö. Tällaisen diagnoosin sai hämeenlinnalainen Janika Hyvönen jo ennen pääsyä astmalääkärin puheille.

Kanta-Hämeen keskussairaalan sairaalaklovni, tohtori Kukka-Putki Hetkinen (Sirpa Taivainen-Ilmola) antoi arvionsa samalla kun kollega, tohtori Hösselström (Heidi Nyman) antoi Janikan ”pikkusiskolle” Merja Hyvöselle kuplahoitoa.

Pian klovnitohtorit viilettivät eteenpäin sairaalan käytävällä takinhelmat liehuen.

– Sairaalaklovneja emme ole ennen tavanneet, mutta olen kyllä lukenut toiminnasta, Merja Hyvönen kertoo tohtoreiden täsmäiskusta selvittyään.

Tuliaisia New Yorkista

Sairaalaklovnit vierailevat nykyisin säännöllisesti keskussairaalassa. Klovneilla on vakituista toimintaa Suomen kaikissa yliopistollisissa keskussairaaloissa sekä neljässä muussa sairaalassa Hämeenlinna mukaan lukien.

Klovnien Hämeenlinnan-vierailulla oli tällä kertaa mukana myös koko toiminnan äiti, Sairaalaklovnit ry:n taiteellinen johtaja Lilli Sukula-Lindholm. Hän toi toiminnan Suomeen Yhdysvalloista viime vuosikymmenen alussa.

– Olin tuolloin New Yorkissa, ja näin siellä sairaalaklovneja työssään. Olin aivan myyty, Sukula-Lindholm muistelee.

Hän piti alusta asti tärkeänä sitä, että toiminta on ammattimaista. Sairaalaklovnit ovat näyttelijöitä, joille maksetaan palkkaa sairaalatyöstä. Tällä hetkellä mukana on nelisenkymmentä klovnia, jotka vierailevat sairaaloissa enintään kolmena päivänä viikossa.

Heidät myös koulutetaan tehtävään, ja tärkeää on noudattaa sairaalamaailman pelisääntöjä kuten hygieniamääräyksiä ja vaitiolovelvollisuutta.

– Klovnin työ on ihanaa mutta myös raskasta. Koulutukseen osallistuville on puolen vuoden miettimisaika, jonka aikana he voivat pohtia, riittävätkö voimavarat työhön. Lastenosastoilla näkee niin monenlaisia kohtaloita, että kaikki eivät sitä jaksa, Sukula-Lindholm sanoo.

Hän kävi aiemmin kierroksilla yhtenä klovnina, mutta nykyisin hallintotehtävät vievät aikaa liiaksi.

– Mutta minä kaipaan kentälle. Lapsilta palaute tulee suoraan ja heti, samoin aikuiset eli lasten vanhemmat ja henkilökunta ovat klovnien seurassa aitoja.

Pelisilmää tarvitaan

Sairaalaklovnit vierailevat Kanta-Hämeen keskussairaalassa kerran kuussa. He käyvät lasten- ja nuortenosastoilla sekä vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla ja synnyttäneiden vuodeosastolla.

Hoitohenkilökunta tietää klovnien aikataulun, mutta heidän käyntejään ei mainosteta etukäteen lapsille eikä vanhemmille.

Keskussairaalan lasten ja nuorten yksikön työntekijät ovat tyytyväisiä klovnitohtoreiden käynteihin.

– Ammattimaisuus näkyy siinä, että he ovat koko ajan tilanteen tasalla. He näkevät nopeasti, kenelle voi sanoa ja mitä. Pitää osata aistia, mikä sopii mihinkin tilanteeseen, ja sen he osaavat tehdä, sanoo apulaisosastonhoitaja Päivi Kuotola.

Lilli Sukula-Lindholm kertoo, että vaikeita tilanteita ei kaihdeta.

– Me menemme aina sinne, mistä kuuluu huutoa. Useamman kerran on käynyt niin, että klovnit ovat saaneet rimpuilevan ja hysteerisen lapsen rauhoittumaan hoitotilanteessa. Mutta sekin täytyy nähdä, missä tilanteessa klovneja ei kaivata, hän kertoo. (HäSa)

 

Päivän lehti

4.6.2020