Kanta-Häme

Pelon varjosta syntyi kirja

Hämeen Sanomissa ilmestyi päivälleen vuosi sitten juttu ensihoitajana Hämeenlinnassa työskentelevästä Heidi Holmavuosta, 34, joka halusi antaa kasvot henkiselle lähisuhdeväkivallalle. Hänen omista kokemuksistaan syntyi laulu Pelon varjo, joka käynnisti myös samannimisen valtakunnallisen kampanjan.

Mitä sinulle kuuluu nyt, Heidi Holmavuo?

– Kaikista suurin kuuluminen on ilman muuta kirjan julkaiseminen. Reilu viikko sitten ilmestyi kirjoittamani ”Uskalla elää – mielellään eteenpäin” -kirja. Vuosi sitten, kun Pelon varjo -kampanjaa käynnisteltiin, en olisi uskonut, että tässä ollaan.

Olitko aiemmin ajatellut, että kirjoittaisit joskus kirjan?

– Ei todellakaan ollut edes käynyt mielessäni, olin aina ajatellut, etten osaisi edes. Tämä on tavallaan Olli Lindholmin ansiota, sillä hän oli vuosi sitten mukana kirjaprojektissa, jonka sivujuonteena julkisuuden henkilöt valitsivat kukin yhden hyväntekeväisyyskohteen. Olli valitsi Pelon varjon, ja sen takia osallistuin yhteen tilaisuuteen, jossa kirja-ajatus tuli puheeksi kustantajan ihmisten kanssa.

– Viime marraskuussa huomasin, että olin laittanut nimeni kustannussopimukseen, ja saman tien aloin kirjoittaa.

Minkälaisen vastaanoton Pelon varjo -kampanja on muuten saanut?

– Siitä tuli isompi kuin olisin ikinä kuvitellut tai suunnitellut. Se kävi vähän vahingossa. Saman kokeneilta ihmisiltä tuli valtavasti yhteydenottoja ja niitä tulee itse asiassa edelleen koko ajan. Todella monet ihmiset ovat halunneet kertoa elämästään ja purkaa kokemuksiaan. Ja se on tietysti hienoa, että Ensi- ja turvakotien liitto lähti mukaan, ja monet muut.

Mietitkö pitkään ennen kuin teit laulun lähisuhdeväkivallasta ja annoit asialle omat kasvosi?

– Kyllä minä sitä muutaman vuoden mietin. Oli sellainen olo, että halusin tehdä jotain, mutta mitä. Halusin auttaa muita nousemaan häpeästä ja syyllisyydestä, joista moni lähisuhdevallan uhri kärsii. Olin oman juttuni käsitellyt ja päässyt eteenpäin ja halusin näyttää muillekin, että se on mahdollista.

Onko kirjassa jokin motto, ja jos, niin mikä?

– Siinä on oikeastaan useita, sillä jokaisen luvun perässä on kiteytys tai kysymyksiä pohdittavaksi. Mutta niin sen voisi sanoa, että jos et muuta elämääsi itse, joku muu muuttaa sen puolestasi. Eikä suunta silloin ole välttämättä se, mitä itse haluat.

Entä minkälaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?

– Olen nyt virkavapaalla, ja tämän syksyn rauhoitan kirjalle, minulla on oikeus ja velvollisuus viedä sitä eteenpäin. Käyn esimerkiksi messuilla ja kirjakauppavierailuilla. Muuten en ole vielä suunnitellut tarkkaan, mitä teen seuraavaksi, mutta Pelon varjoon sekin liittyy. En halua jättää hyvin käynnistynyttä juttua kesken.

Menot