Kanta-Häme

Pelottomia naisyrittäjiä Palokunnankadulla

– Ei voi yrittää, jos pelkää, sanoo Mari Kaaranen napakasti.

Kaarasen kaltaiset rohkeat naiset ovat avanneet liikkeitä viime aikoina Palokunnankadulla. Kaaranen myy siskonsa Menna Mäkelän kanssa Vida Stylessa lastenvaatteita ja naisten koruja. Naapurissa on sisustussuunnitteluliike Muutos toiseen ja Liisa Sauson käsinepuoti.

Naisten vaatteita, laukkuja ja kankaita myyvä La Camicetta avasi ovensa kaksi viikkoa sitten ja urbaaniin, ekologiseen muotiin keskittyvä Rento Design muutti Wetterhoffin talosta katutasoon viime maaliskuussa.

– Palokunnankatu on kauppapaikkana koko ajan kehittyvä, mutta vielä vähän hiljainen. Vilkastumisen on kuitenkin huomannut selvästi, sanoo Rento Designen yrittäjä Ulla Harju.

Lastenvaateliikkeelle oli tärkeää, että sisään pääsee vaunujen kanssa esteettömästi. Sellaisia liiketiloja ei Hämeenlinnassa ole ylenpalttisesti. La Camicettan yrittäjää Terhi Hanskaa nykyisessä liiketilassa viehättivät itse tila kivijalassa, isot ikkunat sekä pysäköintipaikkojen läheisyys.

– Ja tietysti Wetterhoff, lisää Hanska.

Kaikkien yrittäjien mielestä luovien alojen ja käsityöliikkeiden keskittyminen on pelkästään myönteinen asia. Sen sijaan Palokunnankadun asfaltointi, jonka on määrä tapahtua ensi vuonna, herättää ristiriitaisempia tunteita. Päällystystyö vaikeuttaa liikkeisiin pääsyä ja aiheuttaa metelipiikin. Lopputulos on kuitenkin nykyistä hiljaisempi.

– Olen itse asunut suurkaupungeissa. Minulle eivät nämä metelit merkkaa mitään, kuittaa Hanska.

Päivä kerrallaan, katteesta piittaamatta

Kaupungin tekemän liikennesuunnitelman mukaan Palokunnankadusta on tulossa vuoteen 2015 mennessä yksi joukkoliikenteen pääreiteistä.

– Se huolestuttaa, aiotaanko katu sulkea kokonaan yksityisautoilulta. Se olisi yrityksille kuolemaksi, sanoo Kaaranen.

Harjun mielestä on hyvä, että linja-autoista ja pysäkeiltä on näköyhteys näyteikkunoihin, mutta se ei vielä välttämättä takaa asiakasvirtaa liikkeisiin.

– Voihan olla, että ihmiset valuvat kuitenkin muualle ostoksille. Kun ei olla Reskalla eikä kauppakeskuksessa, ollaan heti vähän sivussa, sanoo Harju.

Mistä ajatus lentääkin nopeasti moottoritien katteelle. Jos Palokunnankadun uudet yrittäjät eläisivät pari vuotta aikaansa edellä, olisivat omat kaupat jääneet mahdollisesti aukaisematta.

– Mitä vuonna 2014 tapahtuu, se nähdään sitten. Me emme ole pop up. Olemme tulleet Keskustaloon jäädäksemme, sanoo Kaaranen.

Myöskään Engelinrannan kehittyminen ei tunnu yrittäjien arjessa joulukuussa 2012.

– Elelen päivä kerrallaan, ja katson mitä elämä tuo vastaan, sanoo Hanska. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic