Kanta-Häme

Peltileikkikaluja lahjoituksena Museo Militarialle

Museo Militaria sai joulukuussa merkittävän lahjoituksen, kun helsinkiläinen professori Markku Temmes luovutti museolle pienen osan kattavasta peltileikkikalukokoelmastaan.

36 esineen lahjoitus koostuu tykistöaiheisista peltileluista. Joukossa on muun muassa vedettäviä kenttätykkejä, miinanheittäjiä, rautatietykki ja ajoneuvon lavalle asetettu tykki.

Lelut on valmistettu pääosin 1920 – 1950-luvulla ja pääosa on saksalaista tuotantoa.

Professori Temmes sanoo keräilyharrastuksensa alkaneen ”sukurasituksesta”, sillä jo hänen isänsä eversti Martti Temmes aloitti lelujen keräilemisen.

Jääkäritykistön eversti Temmes palveli sodan aikana KTR 11:n riveissä taistellen muun muassa Karjalassa.

Peltileluilmiö on eurooppalainen. Lelut olivat niin sanottuja kansallisia aikansa kuvia, eikä niitä tehty vientiin.

– Saksa oli vuoteen 1943 johtava peltilelujen valmistaja. Ranskalaisissa leluissa on tekniikka hallussa, ja sodan jälkeen Britanniasta tuli johtava maa leikkikaluteollisuudessa. Neuvostoliitossa toimi aikanaan jopa leikkikaluteollisuuteen erikoistunut ministeri, Temmes kertoo.

Peltilelujen valtakausi päättyi 1950-luvulla, jolloin päävalmistajamaat saivat kilpailijoikseen halvan työvoiman maita. Rinnalle tuli myös kilpaileva valmistusmateriaali ensin diecast- eli upotusvalumenetelmällä tehdyt tuotteet ja myöhemmin 1960-luvulta lähtien muovi.

Temmes on hankkinut kokoelmansa lelut lähinnä ulkomailta matkojensa yhteydessä, mutta nykyisin niitä löytyy myös netin välityksellä.

Temmeksen kokoelmassa on myös vanhemmilta saatuja sekä ostettuja leluja.

Temmeksen laaja peltilelukokoelma on ollut vuosien kuluessa esillä pariinkin otteeseen. Laaja näyttely järjestettiin Hämeenlinnassa viimeksi vuonna 2010.

Osa Militarian saamasta lahjoituksesta oli nähtävillä jo joulukuussa Kauppakeskus Linnassa järjestetyssä pop up -museonurkkauksessa.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic