Kanta-Häme

Peltipoliisi kuvaa ensi vuonna entistäkin ahkerammin

Peltipoliisi välähtää ensi vuonna tuntuvasti useammin kuin tähän mennessä. Poliisi odottaa noin parinsadantuhannen tapauksen lisäystä ensi vuodelle.

– Kuvia otetaan juuri se määrä, mikä meillä on henkilöstöä niitä käsittelemässä, kertoo liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pasterstein.

Käsittelijöitä on tulossa merkittävästi lisää, sillä poliisi palkkaa ensi vuoden alussa 15 työntekijää lisää Malmin liikenneturvallisuuskeskukseen. Nyt keskuksessa työskentelee automaattisen liikenteenvalvonnan parissa 45 henkilöä.

Yksi työntekijä käsittelee vuodessa noin 12 000 peltipoliisin ottamaa valokuvaa ylinopeutta ajaneista autoista. 15 työntekijän lisäys tarkoittaa siis ensi vuodelle jopa noin 180 000 sakkoa tai huomautusta lisää.

– On se merkittävä li­säys, noin 30 prosenttia. Suurin osa työntekijöistämme on toimistosihteerejä. Suhde menee suurin piirtein niin, että 60 prosenttia on siviilejä ja 40 prosenttia poliiseja, Paster­stein kertoo.

Hänen mukaansa toimistosihteerit avustavat esitutkinnassa ja valmistelevat tapauksia poliiseille, joilta lähtevät varsinaiset sakkomääräykset ja huomautukset.

Väki on ollut liikenneturvallisuuskeskuksessa ahkerana tänä vuonna. Viime vuonna se käsitteli kaikkiaan 408 000 tapausta. Tulos ylitettiin jo tällä viikolla.

– Jos jatkamme noin 45 000–50 000 tapauksen kuukausivauhtia, koko vuoden tulokseksi tulee noin 550 000 tapausta. Joulukuu on yleensä hieman muita kuukausia hiljaisempi johtuen lomista ja itsenäisyyspäivästä, Pasterstein toteaa.

Hänen mukaansa teiden varsilla olevat peltipoliisit eivät ota yhtään ylimääräistä kuvaa, vaan kuvien määrää säädellään, jotta käsittelyjono ei ruuhkautuisi.

– Se katsotaan melkein päiväkohtaisesti, kuinka monta kuvaa voidaan sinä tai seuraavina päivinä ottaa sisään.

Menevätkö kamerat siis jossain vaiheessa päivää pois päältä, kun suunniteltu kuvamäärä tulee täyteen?

– Juuri näin. Ulkona odottelee tietty määrä kameroita vain sitä hetkeä, että joku käynnistäisi, aktivoisi ne, Pasterstein sanoo.