Kanta-Häme

Peltipoliisikeskuksesta päätetään pian

Suurin osa Hämeen vaalipiirin kansanedustajista haluaa, että automaattisen liikenteenvalvonnan tukitoiminnot keskitetään jatkossa Hämeenlinnaan.

Kansanedustajat perustelevat kantaansa toiminnallisilla ja tilankäytöllisillä syillä.

– Hämeenlinnassa sijaitsee Suomen uusin ja nykyaikaisin poliisitalo Miekkalinna, joka tarjoaa hyvät tilat valvontakeskukselle. Tiloja jää vapaaksi, kun pääpoliisiasema sijoitetaan Lahteen, kansanedustajat toteavat maanantaina allekirjoittamassa kannanotossaan.

Keskittäminen pääkaupunkiseudun ulkopuolelle olisi myös alueellistamisen periaatteiden mukaista.

– Kysymyksessä on toiminto, joka voi erinomaisesti sijoittua muualle kuin Helsinkiin. Hämeenlinna tarjoaa paitsi uudet modernit tilat, myös hyvät edellytykset henkilöstön rekrytointiin ja työmatkayhteydet eri puolille Suomea, kannanotossa todetaan.

Räsänen ei mukana

Hämeenlinnan uusi poliisitalo Miekkalinna suunniteltiin vielä vanhan organisaation ja henkilöstömitoituksen mukaan. Talossa työskentelee nyt valtionhallinnon säästöohjelman vuoksi 40 henkilöä vähemmän kuin alun perin oli ajateltu.

Poliisi järjestää uudelleen myös automaattisen liikenteenvalvonnan tukitoiminnot keskittämällä ne yhteen toimipaikkaan. Vaihtoehtoina 50 henkilön keskuksen sijoittamiselle ovat Helsingin Malmin toimitila ja Hämeenlinnan Miekkalinna.

Poliisin toimipisteitä pohtinut työryhmä esitti aiemmin keväällä peltipoliisikeskuksen sijoittamista Malmille. Lopullisesti asiasta päättää touko-kesäkuun vaihteessa sisäministeri Päivi Räsänen (kd.).

Hämeen vaalipiirin kansanedustajat vetoavat riihimäkeläiseen ministeriin, joka ei osallistunut maanantaiseen vierailuun eikä allekirjoittanut kannanottoa.

Uskotteko ministerin päätökseen vielä voivan vaikuttaa?

– Totta maar meillä on vielä hyvät lobbausmahdollisuudet. Asialliset syyt puoltavat Hämeenlinnaa. Tänne on helpompi saada ammattitaitoista henkilökuntaa, joka myös pysyisi tehtävässään paremmin, toteaa vaalipiirin kansanedustajien puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.)

– Niin kauan on toivoa, kun ei ole tehty päätöksiä, toteaa myös hämeenlinnalainen Ismo Soukola (ps.).

Vaikea vuokrata muille

Kansanedustajille Hämeenlinnan poliisitaloa esitellyt apulaispoliisipäällikkö Kimmo Pekkala toivoo liikenneturvallisuuskeskuksen ratkaisevan Miekkalinnan tilankäyttöpulmat. Hänen mukaansa talo on suunniteltu poliisille ja sinne olisi hankalaa sijoittaa muiden organisaatioiden toimintaa.

– Hankaluuksia tulisi esimerkiksi asiakasvirtojen ohjauksessa. Käytännössä joutuisimme heti melkoisiin remontteihin, Pekkala toteaa.

Hän viittaa talon tiukkoihin kulkuoikeuksiin ja kulunvalvontaan, joiden vuoksi talosta on vaikeaa irrottaa tiloja ulkopuolisten käyttöön.

– Kaikki asiakastoimintomme tapahtuvat ensimmäisessä kerroksessa saman kontrolloidun alueen sisällä, Pekkala sanoo. (HäSa)

 

 

 

 

Aseluvan soveltuvuustesti…ei erottele hakijoita

Aseiden hallussapitolupaan liittyvät tarkastukset nousivat esille kansanedustajien maanantaisella Hämeenlinnan vierailulla.
 
Apulaispoliisipäällikkö Martti Salmela kertoi pitävänsä pari vuotta käytössä ollutta soveltuvuustestiä tarpeettomana.
 
– Sen ovat läpäisseet lähes kaikki. Tiedossani on, että meillä sen on reputtanut vain kaksi henkilöä, joiden reputusta puolestaan lääkärikin oli ihmetellyt, Salmela kertoo.
 
Soveltuvuustestissä hakija vastaa kysymyksiin, joiden avulla selvitetään muun muassa henkilön itsetuhoisia ajatuksia. Poliisi näkee testistä vain lopputuloksen, ei henkilön yksittäisiä vastauksia.
 
Aiemmin poliisi selvitti aselupaa hakevan soveltuvuuden henkilökohtaisen keskustelun perusteella.
 
– Jos henkilö tuntui hankalalta tapaukselta, lähdettiin selvittämään syitä tuntumaan ja aika usein niitä löytyikin, Salmela sanoo.
 
Nyt tietokoneella tehtävä testi ei varsinaisesti säästä poliisilta aikaa, sillä hänen on joka tapauksessa istuttava testattavan henkilön vieressä koko testiajan.
 
– Keskimäärin testiin menee noin puoli tuntia, mutta on joillakin mennyt siihen yli kaksi tuntiakin, Salmela sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic