Kanta-Häme

Peltolehdon talo herää henkiin taiteelle – Lammin Kotiseutulehti on avannut ARS Peltolehto -näyttelyn alakertaan

Peltolehdon talo Lamminraitilla avautui eilen noin viiden vuoden hiljaiselon jälkeen ARS Peltolehto – Lammin taidekesä 2018 -näyttelyllä.

Näyttelyssä on viitisenkymmentä työtä pääasiassa lammilaistaiteilijoilta. Esillä on maalauksia Pirkitta Karungolta, Anne Konttiselta, Eero Pöyhtäriltä, Taimi Saarikolta ja Petri Silvoselta. Mukana on töitä myös Hollolan Hämeenkoskella asuvalta Jarmo Kukkoselta.

Lisäksi Lammi ennen vanhaan -näyttely pitää sisällään satakunta vanhaa, Lammin kirkonkylää esittelevää valokuvaa Jaakko Rautavirran kokoelmista.

Kesäkuussa järjestetään myös neljä tilaisuutta. Linnaseudun Ajan patinaa -hanke vetää esimerkiksi 7.6. tarinoidenkeruuillan, jolloin lammilaisten toivotaan kertovan muisteloitaan. Vanhoja valokuvia voi myös tuoda nähtäväksi tai lahjoittaa ne Lammi-Seuralle.

 

Lammin Kotiseutulehti ja Lammi-Seura järjestävät taidekesätapahtuman yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin kanssa.

Hämeenlinnan tilapalvelut luovutti talon kesäkuuksi näyttelykäyttöön. Talo on ollut tyhjillään yläkerran asukasta lukuun ottamatta siitä lähtien, kun Vanajaveden opiston kurssit siirtyivät Turvantaloon.

– Sen jälkeen tällä ei ole ollut mitään käyttöä. Täällä oli viiden vuoden pölyt, kun tulimme tänne ensi kerran katsomaan, nauraa Lammin Kotiseutulehden päätoimittaja Susanna Mattila.

Lammi-Seuran mukana olo mahdollisti 500 euron Minipilotti-rahoituksen saamisen näyttelylle Hämeenlinnan sivistys- ja hyvinvointipalveluilta.

– Näyttelymme on jatkoa ja perinteen kunnioittamista aikoinaan järjestetylle Lammin taidetapahtumalle, joka oli Uljas Kiurun organisoima. ARS Peltolehto on Siivosen Matin ideoima. Hän on lammilainen valokuvaaja ja palaamassa kotiseutulehden toimikunnan vakinaiseksi jäseneksi.

 

Mattila kertoo, että näyttelyä yritettiin pystyttää jo pari vuotta sitten Peltolehtoon, mutta kaupunki tyrmäsi ajatuksen, koska talon kohtalo oli avoin. Se on edelleen myynnissä.

– Teimme sitten sen näyttelyn Turvantalolle, mutta se näyttäisi olevan väärällä puolella liikenneympyrää, koska siellä kävi aika vähän väkeä.

Talkoolaiset saivat kaupungilta nyt luvan pitää Peltolehtoa elokuulle Lammi-viikolle asti.

– Jos taiteilijoilla ei ole kiire viedä töitään pois, voisimme pitää ovia auki iltaisin ja ehkä järjestää jotain tapahtumiakin. Asia on vielä auki.

Joka tapauksessa Lammin kirjaston kesäpuuhaviikon aikana 11.–15. kesäkuuta Peltolehto on osa viikon tarjontaa.

– Tänne tulee päiväleirille lapsia, ja Petri Silvonen vetää heille taidetunnin. Olisi kiva, jos he tekisivät vaikka yhteisöllisen taideteoksen, joka voisi jäädä taloon näytteille. HÄSA

ARS Peltolehto – Lammin taidekesä 2018 -näyttely avoinna 17.6. asti. Lamminraitti 22 A, Lammi, Hämeenlinna. Avoinna ti–su kello 12–18, muulloin sopimuksen mukaan. Vapaa pääsy.

 

 

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic