Kanta-Häme Riihimäki

Peltosaaresta lähdetään evakkoon Riihimäellä – koulu nousi talousarviokäsittelyn pääaiheeksi

Riihimäen talousarviossa ei ole euroakaan koulusuunnitteluun.
Peltosaaren koulusta väännettiin Riihimäen talousarviokäsittelyn yhteydessä. Kuva: Pekka Rautiainen, arkisto

Peltosaaren koulu nousi Riihimäen kaupunginvaltuustossa kiistakapulaksi, josta väännettiin kuuden tunnin talousarviokäsittelyn ajan.

Koulurakentamiselle ja väistötilojen käytölle perättiin selkeää aikataulua, mutta lopulta jouduttiin toteamaan, ettei sitä synny ennen kuin käsillä on tarkka ennuste oppilasmäärien kehityksestä. Asiaan palataan ensi vuonna.

Kaupunginjohtajan esitys koulurakentamisen lykkäämistä viidellä vuodella jakoi mielipiteitä. Suunnittelun käynnistäminen on sisältynyt taloussuunnitelmassa vuodelle 2020.

 

Tunteita kuumensi myös esitys oppilaiden siirtäminen ensi syksynä evakkoon vanhalle kauppaoppilaitokselle. Peltosaaresta on kuljettava kaupungin keskustaan liikenteen seassa.

Vanhempaintoimikunta ja opettajat vetosivat Riihimäen kaupunginvaltuustoon, että koulua voitaisiin edelleen käydä Peltosaaressa. Muutama vuosi sitten rakennuksessa kärsittiin sisäilmaongelmista, mutta ylipaineistus ja ilmanpuhdistimet ovat opettajakunnan mukaan poistaneet oirehtimisen.

– Korjausten jälkeen koulun sisäilman tilaa ei ole selvitetty. Ennen kuin tehdään päätöksiä koululaisten siirtämisestä väistötiloihin, pitää uusia terveystarkastus. Ei ole järkeä väistää, jos sisäilmassa ei ole enää ongelmia, esitti vihreiden Sari Jokinen.

Hän teki kannatetun esityksen, jossa vaati terveystarkastusta sekä Peltosaaren kouluun että vanhan kauppaoppilaitoksen rakennukseen. Lisäksi hän esitti, että ennen väistötiloihin muuttamista on oltava tiedossa kuinka kauan evakkoaika kestää.

Äänestyksessä vastassa oli demarien Lauri Jormanaisen esitys, että kaupungin itäisen alueen koulun ja varhaiskasvatuksen turvaamiseksi tarvitaan vuoden 2020 talousarvion yhteydessä rakennusinvestoinnista päätös, jossa otetaan huomioon myös aseman seudun kehittäminen.

Jormanaisen esitys voitti äänestyksen äänin 38–5. Samalla päättyi myös taistelu väistötiloihin siirtymisestä.

 

Peltosaaren koulu tyhjenee ensi vuonna ja jää odottamaan purkamista. Aseman seudun kehittämisen yhteydessä etsitään paikka monitoimitalolle, jossa saman katon alle sijoitetaan koulun ja päiväkodin lisäksi myös muita toimintoja. Tekninen johtaja Jouko Lehtonen arvioi rakentamisen asettuvan 15 miljoonan euron suuruusluokkaan.

Uusi rakennus poistaa samalla Peltosaaren koulun sekä Jukolan, Saturnuksen ja Otavan päiväkotien peruskorjaustarpeen eli kaupunginjohtaja Sami Sulkon arvion mukaan 5–7 miljoonan menot.

Väistötiloihin siirtymisestä luopuminen olisi vesittänyt kaupungin budjetista lähes puolen miljoonan euron säästöt. Sen verran rakennuksen ylläpito maksaa vuodessa.

– Kun Uramon uusi koulu valmistuu ja oppilaat pääsevät muuttamaan sinne ensi syksynä, Uramon väistötilana ollut kauppaoppilaitos jäisi vajaakäytölle. Ylläpitokuluja tulisi kahdesta rakennuksesta, perusteli valtuutetuille sivistysjohtaja Esa Santakallio.

 

Ensi vuoden talousarvion menot säilyivät ennallaan. Tessa Saarinen (ps.) esitti 30 000 euron lisäystä siviilipalveluspaikkoihin, mutta 12 valtuutetun äänet eivät riittäneet esityksen läpimenoon.

Kirjasto joutuu ensi vuonna etsimään 100 000 euron säästöt. Lauri Jormanaisen muotoili esityksen: lähtökohtaisesti aineistohankintojen nykytaso on säilytettävä.

 

Kesäteatterin kattamiseen talousarviossa on 200 000 euroa. Katosta on odotettu jo usean vuoden ajan Allinnan monttuun, mutta valtuustossa nousi yllättäen esiin uusi käänne. Kaupunginjohtaja Sami Sulkko odottaa kevyttä selvitystä, voiko kesäteatteri toimia nykyisen kaupunginmuseon alueella.

– Kun neuvoteltiin Bulevardin teatterin kanssa teatterin myymisestä, he olivat kiinnostuneita kesäteatteritoiminnasta. Kesäkauden lipputulot ovat merkittävät. Olemme lähteneet ajatuksesta, että nuorisoteatteri ja Bulevardin teatteri voivat käyttää samoja tiloja, Sulkko totesi valtuutetuille. HäSa

 

 

 

 

 

 

Päivän lehti

3.8.2020