Kanta-Häme

Peltsi rymisteli kaupungin yössä

Toimittaja Mikko Peltola eli Peltsi tutustui Hämeenlinnan yöhön ja oli raskaan kierroksen jälkeen voipunut, mutta ilmeisen onnellinen.

Ei, Peltsi ei ollut baarikierroksella, vaan tutustui seikkailu-urheiluun, jonka saloihin Ylen kuvausryhmän johdatteli hämeenlinnalainen Juha Prittinen.

– Oli kiehtovaa painaa yöllä kaupunkimiljöössä. Lumiaurakuskin ilme oli näkemisen arvoinen, jutteli Ylen Erätulilla-ohjelman toimittaja vajaan kuuden tunnin taivalluksen jälkeen Aulangonvuoren rinteestä selvittyään.

Ilme kertoi, että kunto oli ollut ainakin jonkin verran koetuksella.

Yötreeni uusi kokemus

Ajankohta teki jo yksin tehtävänsä.

– En ole ennen tehnyt näin pitkää treeniä yöllä, tunnusti toimittaja.

Vielä olivat jäljellä viimeiset rastit Aulangon tekosaarilla, rautasillalla ja Kettumäen huipulla. Sitten odotti kuuma suihku moottoriradan huoltorakennuksessa, jossa oli myös seikkailusession lähtö puolenyön aikaan.

Matkaan lähdettäessä oli Peltsin uuden maasturin takakumi hieman löysänä, ja sankarin ilmekin oli aika vakava, koska retken raskaudesta oli vain hämärä aavistus.

Ohjelman kuvaukset vaativat taukoja etenemiseen, maastopyöräilyyn, juoksuun ja lumikenkäilyyn. Se taisi tuoda sopivasti helpotusta hapotukseen.

– Kuvausten ansiosta ehti huohotus välillä tasaantua.

Kaupungin parhailla paikoilla

Reitin Ylen kuvausryhmälle suunnitellut Juha Prittinen halusi esitellä kotikaupunkinsa parhaita paikkoja. Samalla oli luvassa mukavasti korkeuseroja, koska rastit oli sijoitettu suhteellisen korkeille paikoille.

Ahveniston moottoriradan huoltorakennukselta seikkailijat polkaisivat ensimmäiselle rastille Vuorenharjun päähän Viisarille ja siitä takaisin lumista harjupolkua hyppyrimäen arvostelutornille.

Hattelmalanharjun ja Myllymäen näköalapaikkojen jälkeen Peltola ja Prittinen huristivat maastureillaan torille, jonne fillarit jätettiin hetkeksi aikaa parkkiin.

Ohjelmassa seurasi kaupunkisuunnistus juosten. Linnan kulmalta Kaupunginpuistoon ja takaisin oli kierrettävänä juoksurasteja yhteensä yhdeksän.

Suunnistus oli Mikko Peltolalle uutta.

– Karttaa olen lukenut, mutta en kiireessä.

Torin kautta kaksikko lähti kuvaajien saattelemana kohti Aulankoa, jossa seurasi lumikenkäily näkötornin lähirinteessä.

– Ehdottomasti session raskain laji, kuvaili Juha Prittinen.

Maastopyöräily on Mikko Peltolan leipälaji, joten se ei tuottanut tuskaa.

– Kerran olen osallistunut Hämeenlinnassakin pitkään maastopyöräkilpailuun.

Kaupunki on muutenkin Peltolalle tuttu. Hän on käynyt paikkakunnalla usein sukuloimassa ja osallistunut muun muassa Vanajavesiuintiin.

Valvominen kuuluu lajiin

Juha Prittisen nelihenkiset seikkailu-urheilujoukkueet tekevät vastaavia harjoituksia pari kertaa vuodessa.

– Kun joukkueen jäsenet asuvat eri puolilla Suomea, ei muulloin juuri järjesty aikaa. Samalla simuloidaan kilpailutilannetta.

Pitkien, useita vuorokausiakin kestävien seikkailukisojen luonteeseen kuuluu valvominen, eli tarkoitus on myös totuttaa kehoa ja mieltä kestämään unen puutetta.

– Lisäksi vauhti on koko ajan kovaa.

Erätulilla vie lähiluontoon

Mikko Peltola on tutustunut Erätulilla-kuvauksissa lukuisiin lajeihin.

– Karhunkierros pyörällä on ollut rankin, kertoi viime syksynä Vaarojen maratonin 43 kilometrin maastotaivalluksestakin selvinnyt ja ohjelman tehnyt toimittaja.

Pääpaino 20 vuotta tammikuussa täyttäneessä Erätulilla-ohjelmassa on ollut eräretkeilyllä, metsästyksellä ja kalastuksella, mutta tänä talvena tarkoitus on tutustuttaa suomalaisia etenkin kaupunkien ja kuntien tarjoamiin lähiliikuntapaikkoihin.

– Kaikki käy, mitä tehdään luonnossa lihasvoimalla.

Erätulilla-ohjelma Hämeenlinnasta nähdään kevään kuluessa TV2:ssa. (HäSa)

Päivän lehti

9.4.2020