fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Pendelöitsijät huomio! Hiekkaparkin edullinen pysäköintikokeilu Hämeenlinnan rautatieaseman tuntumassa on pian alkamassa

Rataparkissa saa pysäköidä kokeilun aikana 50 euron vuosilipulla. Kaupunki maksaa pysäköintialueen käytöstä Hämeenlinnan pysäköinti oy:lle 100 000 euroa vuoden ajalta.
Hiekkaparkkiin eli Rataparkkiin saavat oikeuden pysäköidä Hämeenlinnan asukkaat pysäköintikokeilun aikana 1.2.2022–31.1.2023 ostamalla 50 euron hintaisen vuosilipun. Arkistokuva: Riku Hasari

Hämeenlinnalaisille suunnattu edullinen pysäköinti rautatieaseman viereisellä hiekkaparkkipaikalla eli Rataparkissa on näillä näkymin alkamassa 1.2.2022.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa ensi maanantaina. Kaupunki on ostamassa vuoden mittaista pysäköintikokeilua Hämeenlinnan pysäköinti oy:ltä 100 000 eurolla.

Kokeilun aikana kaupungin asukas saa oikeuden pysäköidä Rataparkissa 31.1.2023 saakka 50 euron hintaisella vuosilipulla. Pysäköintilupa ei kuitenkaan takaa pysäköintipaikkaa alueella.

Alueen pysäköintimaksu on nyt 30 euroa kuukaudessa.

Pysäköintiluvan ostaminen onnistuu myös digitaalisesti

Hämeenlinnan pysäköinti oy valmistelee pysäköintikokeiluun digitaalisen tuotteen, jonka avulla pysäköintiluvan ostaminen on helppoa.

Lisäksi digitaalinen tuote tarkastaa automaattisesti, että luvan hakija on oikeutettu pysäköintikokeilun mukaiseen pysäköintilupaan. Kotipaikkakuntana on oltava Hämeenlinna.

Digitaalisen tuotteen rinnalla pidetään edelleen myös perinteisempi pysäköintiluvan ostotapa asiakkaille, jotka eivät käytä sähköisiä palveluja.

Tulossa asiakastutkimus

Pysäköintiyhtiö toteuttaa kokeilun aikana asiakastutkimuksen pysäköintiluvan lunastaneiden keskuudessa.

Tämän kautta saadaan todellista tietoa, kuka pysäköi alueella mistäkin syystä. Esimerkiksi todellista tietoa pendelöitsijöiden määrästä, jotka tulevat omalla autolla asemalle, ei ole olemassa.

Tietoa voidaan käyttää tulevaisuuden pysäköintitarpeiden ennakointiin ja jatkopäätöksiin.

Vaatii kaupungilta lisämäärärahan

Kaupunkirakenteen toimialan ja Hämeenlinnan pysäköinti oy:n välisessä palvelusopimuksessa on sovittu yhtiön avustamisesta 150 000 eurolla kaupunginhallituksen määrärahoista vuonna 2021.

Avustus jatkuu myös vuodelle 2022 ja tulee tulevina vuosina kasvamaan. Myönnetty avustus johtuu yhtiön suuresta lainamäärästä aiheutuvista korkokustannuksista, joita paikataan avustuksella.

Koska pysäköintikokeilusta aiheutuvia kustannuksia ei ole otettu huomioon kaupungin talousarviossa, siitä on tehtävä kaupunginvaltuustolle lisämäärärahaesitys.

Menot