Kanta-Häme Hämeenlinna

Penkkarit ja vanhojen tanssit aikaistuvat reippaasti – Syy on ylioppilaskirjoituksissa

Myös vanhojen tansseista päästään nyt nauttimaan aiempaa aikaisemmin. Hämeenlinnassa ei nyt tanssita penkkaripäivänä, koska talviloma ei paina enää päälle.
Viime talvena penkkareita juhlitiin Hämeenlinnan keskustassa 14. helmikuuta. Tämän vuoden ajelut ovat jo reilu viikko aiemmin. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Penkinpainajaiset järjestetään tällä kertaa monella paikkakunnalla selvästi aikaisemmin kuin aiempina vuosina. Hämeenlinnassa penkkareita vietetään torstaina 6. helmikuuta ja vanhojen tansseja seuraavana päivänä.

Sama päätös on tehty ainakin Tampereen ja Lahden lukioissa. Helsingissä penkkareita ajellaan ainakin tänä talvena vielä perinteiseen aikaan, eli viikkoa myöhemmin kuin hämäläiskaupungeissa.

Myös joissain Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen lukioissa penkkarit ja tanssit ovat nyt aiemmin kuin ennen.

Riihimäen lukiossa penkinpainajaiset ja vanhojentanssit ovat kuitenkin tavanomaiseen aikaan eli viikolla 7.

Penkkarit ajetaan vanhalla reitillä Hämeenlinnan keskustassa kello 12 alkaen. Ajelut päättyvät torille.

Erillisiä kuuntelukokeita ei enää ole

Penkinpainajaisten aikaistamisen mahdollistaa se, että kokonaan sähköistyneissä ylioppilaskirjoituksissa ei enää järjestetä vieraiden kielten kuuntelukokeita erikseen. Takavuosina kuuntelukokeet järjestettiin penkkariviikolla.

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat 10. maaliskuuta äidinkielen lukutaidon kokeella ja suomi/ruotsi toisena kielenä -kokeella. Kirjoitukset päättyvät 26. maaliskuuta.

Kaurialan lukion rehtori Tuomo Iltanen kertoo, että penkkareiden aikaistaminen tuli puheeksi jo viime vuonna viiden kaupungin (Hämeenlinna, Lahti, Jyväskylä, Mikkeli ja Kuopio) lukioiden keskustelufoorumilla. Tuolloin lukiolaisten perinteisiä juhlia aikaisti vain Jyväskylä.

Fiilistele viimetalvisia Hämeenlinnan penkkareita – katso video alta. (Juttu jatkuu videon jälkeen.)

Abiristeilyt eivät aikaistu

Penkkareissa tuskin tarvitsee tänä talvena palella. Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) kuukausiennuste ulottuu helmikuun puoliväliin. Lämpötila on pysymässä tavanomaista leudompana.

Uutta on sekin, etteivät abit nyt lähde abiristeilylle penkkaripäivän iltana, vaan vasta viikon päästä siitä.

Abiristeilyjen lähdöt ovat kahtena eri viikonpäivänä Tallink Siljan laivalla Tallinnaan ja Viking Linen laivoilla Tukholmaan. Abiristeilyt omistaa Nelonen Media Live Oy, joka on osa Sanoma-konsernia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen:

Lyseon ja Kaurialan lukioiden vanhat tanssivat vielä viime talvena Salty Dog Ragia samana päivänä, jona penkkareita ajeltiin. Tänä vuonna abien ja vanhojen juhlapäivät erottuvat toisistaan selvemmin. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Talviloman alku ei enää häiritse vanhojen päivää

Myös vanhojen tanssit ja vanhojen päivä aikaistuvat. Muutos Hämeenlinnassa on sekin, että tanssit järjestetään vasta penkkaripäivää seuraavana iltana, Loimua-areenalla (entinen Elenia-areena).

Myös vanhojen päivää tuoreet lukioiden vanhimmat viettävät kouluillaan perjantaina.

Puolelle lyseon lukion opiskelijoista tansseja opettava, vanhojen päivän järjestelyissä mukana oleva apulaisrehtori Tiina Kivinen sanoo, että vanha ajankohta, penkkaripäivän ilta, oli ”vain vakiintunut käytäntö”.

– Aikoinaan alkoi talviloma pian penkkareiden jälkeen. Eli tansseille perjantai-ilta olisi ollut hankala aika, koska perheet olisivat jo olleet lähdössä lomilleen.

Tanssit kahtena päivänä vaati aikamoisen ponnistuksen

Kivisen mukaan haaveena kauan oli jo järjestelyjenkin takia, että vanhojen tanssit ja vanhojen päivä voitaisiin järjestää samana päivänä.

– On ollut aikamoinen ponnistus järjestää kahtena päivänä tanssisessiot. Toinen syy on se, että on selkeämpää, kun on yhtenä päivänä abien juhla ja vasta sitä seuraavana päivänä vanhojen juhla. Näin vanhat ehtivät olla paremmin koululla abien juhlapäivänä, ja perheet pääsevät paremmin yleisöksi tanssi-iltaan, kun loma ei ala heti.

Tanssien alkamisaikaa on nyt aikaistettu Loimua-areenalla tunnilla, 17.30:een. Kyseessä ei ole avoin yleisötilaisuus, vaan koulun järjestämä yksityistilaisuus eli se on tarkoitettu vain kutsuvieraille, kuten perheille ja perheiden lähipiirille.

Vanhojen tanssien järjestelyissä auttavat myös kantakaupungin lukioiden vanhempainyhdistykset.

Vanhojen päivänä perjantaina vanhat tanssivat ala- ja yläkouluilla ja tietenkin omalla koululla. Halukkaille järjestetään myös valokuvauksia.HäSa

Oikaisu 22.1.2020 kello 10.13 tehtyyn oikaisuun (kello 19.16): Riihimäen seudun lukioissa penkinpainajaiset ja vanhojentanssit ovat tavanomaiseen aikaan eli viikolla 7. Alkuperäisen muotoilun mukaan nuokin lukiot olisivat aikaistaneet juhliaan jo tänä talvena. Ajankohta korjattu myös viidennen kappaleen lopusta Hämeenlinnan osalta.

Aikatauluja Hämeenlinnan seudun lukioissa

Janakkalan lukiossa penkkarit ovat torstaina 6. helmikuuta niin Turengin kuin Tervakosken toimipisteissä.

Vanhojen iltatanssit järjestetään jo samana torstaina, myös molemmissa toimipisteissä, ja vanhojen päivää niissä vietetään perjantaina  7. helmikuuta.

 

Lammin lukiossa juhlinta alkaa jo keskiviikkoiltana 5. helmikuuta, kun lukion toisen vuoden opiskelijat järjestävät abiturienteille perinteiseen tapaan ruusukonvan koululla. Luvassa on ruokailua ja yhteistä ohjelmaa.

Sen jälkeen torstaiaamuna järjestetään penkkarit Lammin liikuntakeskuksen liikuntahallissa. Abishow’ta seuraavat Lammin lukion ja Hakkalan koulun oppilaat ja henkilökunta. Abiajelu tapahtuu Lammilla.

Perjantaiaamuna on liikuntahallissa vanhojen tanssien oppilasnäytös. Puolen päivän aikoihin vanhat esiintyvät vanhoilla alakouluillaan (Konnarin, Tuuloksen ja Hämeenkosken koulut). Illalla kello 18 on vanhojen tanssien yleisönäytös liikuntakeskuksessa.

 

Parolan lukion abit osallistuvat Hämeenlinnan penkkariajeluun torstaina.

Vanhojen tanssit pidetään perjantaina (7.2.) Juteinin koulun salissa. Päivällä on kolme esitystä lähinnä koulaisille ja päiväkotilapsille ja kello 18 esitys vanhemmille ja muille läheisille.

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic