Kanta-Häme

Penkkaripoliisit eivät puhalluta

Koppalakki, minimekko ja aurinkolasit.

Nämä ovat käsirautojen lisäksi penkkaripoliisien tärkeimmät tunnusmerkit. Lasien takaa silmää iskevät Lyseon lukion abiturientit Sanna Niemelä ja Katja Kirjavainen.

He juhlivat tänään rooliasuissaan penkkaripäivää. Luvassa on hulvatonta riehumista perinteiseen tyyliin.

Kuopiossa penkkaripäivän hulinaa rauhoittavat järjestysmiehet. Pohjois-Savon poliisi on vaatinut kouluja tekemään penkkariajeluista turvallisuussuunnitelman ja turvaohjeet. Lisäksi paikalle on järjestettävä järjestyksenvalvojia.

Järjestyksenvalvojien tehtävä on rauhoitella juhlatunnelmaa penkkarikuorma-autojen lavalla. He saavat halutessaan puhalluttaa abiturientteja tai tarkistaa heidän laukkujaan. Päihteitä nauttineet voidaan poistaa kyydistä.

Sanna Niemelä ja Katja Kirjavainen kuuntelevat Kuopion tiukkaa valvontalinjaa hämmentyneinä.

– Penkkaripäivänä on voimassa koulun normaalit järjestyssäännöt. Ne kieltävät alkoholin nauttimisen kouluaikana, Niemelä muistuttaa.

– Meille on korostettu, että edustamme itsemme lisäksi koulua. Että järki päässä. Abiristeilyllä on sitten aikaa juhlia, Kirjavainen kertoo.

Järjestyksenvalvojat ja puhallutukset kuulostavat Lyseon lukion rehtorin Jarmo Vaarankin mielestä ylireagoinnilta.

– Kyllähän kaikki tietävät, että penkkarit on penkkarit. Totta kai koulussa pidetään järjestystä yllä, mutta en silti lähtisi puhalluttamaan tai tutkimaan laukkuja, Vaara sanoo.

Hän kehottaa sivuuttamaan negatiiviset näkökulmat ja iloitsemaan abiturienttien juhlapäivästä.

– Heillä on oikeus hauskanpitoon edes yhden päivän ajan, mutta lakia noudattaen.

HYKkiläiset ikävöivät vanhaa lukiotaan

Katja Kirjavaisen ja Sanna Niemelän taiteilemassa lakanassa muistetaan lakkautettua Hämeenlinnan yhteiskoulun lukiota. Kirjavainen ja Niemelä siirtyivät viime syksynä Lyseon lukioon.

Onko HYKkiä ikävä?

– On, naiset vakuuttavat.

– Minusta on outoa olla täällä ja valmistua Lyseon lukiosta ylioppilaaksi, Niemelä huokaa.

Hämeenlinnan yhteiskoulun lukiosta muualle siirtyneet abiturientit ajelevat tänään omissa kuorma-autoissaan, joiden kyljet koristellaan HYK-lakanoilla. Yhteishenkeä nostattaa myös oma Facebook-sivu.

Välivuosi tai koulunpenkille

Kirjavainen ja Niemelä ovat jo pohtineet ylioppilaskirjoitusten jälkeistä aikaa. Kirjavainen pänttää lääketieteellisen pääsykokeisiin ja Niemelä suunnittelee työntekoa ja välivuotta opinnoista.

– Muutin juuri Hämeenlinnasta Riihimäelle. Miesystäväni osti sieltä asunnon ja minulla on siellä työpaikka. Olen liikennemyymälän työntekijä, Niemelä kertoo.

Hän suunnittelee pyrkivänsä opiskelemaan kasvatustiedettä tai muotoilua ja liiketaloutta. Jännittääkö riski välivuoden venymisestä useammaksi vuodeksi?

– Jännittää, ja siksi haenkin nyt kouluun, mutta jos koulupaikkaa ei irtoa, voisin alkaa opiskella avoimessa yliopistossa.

Kirjavainen taas välttelee välivuotta, koska hän työskenteli lukion ohella kaupan kassalla.

– Olen jo aloittanut pääsykokeisiin lukemisen. (HäSa)

Abiturienttien penkkaripäivää vietetään tänään. Penkkariajelut alkavat Hämeenlinnan keskustassa puolilta päivin. Vartin jälkeen kuorma-autot parkkeerataan hetkeksi torille. Riihimäen lukion abeja kuljettavat kuorma-autot lähtevät liikkeelle kello 11.30 ja kulkevat eri reittejä ympäri kaupunkia.

Päivän lehti

4.4.2020