Kanta-Häme

Perhekoti antoi oikean työpaikan

Hoito- ja asumispalveluja tarjoavan Perhekoti Jääskeläisen asiakkailla on ollut marraskuusta lähtien mahdollisuus työllistyä nettikauppaa pyörittävään yritykseen. Perhekodin yrittäjän Pekka Jääskeläisen ideoima Finnishoutlet-verkkokauppa työllistää suoraan tai välillisesti 14 perhekodin asiakasta. 
 
– Juuri tänään saimme onnistuneesti solmittua työsopimuksen yhden Kiipulasta valmistuneen merkonomin kanssa, Jääskeläinen kertoi maanantaina.
 
Verkkokaupan toiminta-ajatus on yksinkertainen: siellä myydään suomalaisia design-tuotteita kilpailukykyisin hinnoin.
 
 
Kiipulan koulutus- ja kuntoutuskeskuksesta varastonhoitajaksi valmistunut Essi Wahlroos-Hermunen vastaa verkkokaupan varastosta. Työtä onkin riittävästi, sillä tässä vaiheessa tavaraa on lähinnä tullut varastoon, myynnin vasta käynnistyessä.
 
– Haastavinta on löytää oikea tuote tästä kaaoksesta, Wahlroos-Hermunen naurahtaa.
 
Kuukaudessa on käynyt jo selväksi, että autotalliin sijoitettu varasto käy pieneksi. Wahlroos-Hermunen onkin saanut tehtäväkseen suunnitella etsinnässä olevan uuden, isomman varaston sisustuksen ja logistiikan.
 
– Tietysti vähän jännittää miten pärjään tehtävässä. Tämä on ensimmäinen koulutustani vastaava työpaikka. 
 
 
Perhekoti Jääskeläisen asiakkaina on aikuisia kehitysvammaisia ja kuntoutujia. Pekka Jääskeläinen tosin toteaa, ettei välitä ihmisten luokittelusta.
 
– Meidän asiakkaamme ja asukkaamme tarvitsevat joissakin asioissa apua, ja heidän pitää saada tehdä työtä omassa tahdissaan. Ajatuksena on, että kolmesta työntekijästämme tulee yksi täysiaikainen työntekijä, koska lyhyempää päivää ja viikkoa tehden he pystyvät työskentelemään täysipainoisesti.
 
Perhekodin asiakkaat vastaavat mm. asiakashankinnasta ja osittain tuoteostoksista, varastoinnista, tuotteiden postituksesta ja joidenkin myyntiartikkeleiden valmistamisesta.
 
– Emme halunneet perustaa sosiaalista yritystä, vaan tavoitteena on, että viivan alle oikeasti jää jotain. Tosin olemme päättäneet, että kaikki tuotto ohjataan yrityksen kehittämiseen, kolmanneksen osakkuuden omistava Pekka Jääskeläinen kertoo.
 
Yhtenä syynä yrityksen perustamiseen on Jääskeläisen turhautuminen yhteiskunnan luokitteluun ja apua tarvitsevien ontuvaan palvelujärjestelmään.
 
– Esimerkiksi monet yhteiskunnan työllistämisprojektit on aivan huuhaata. Yrityksistä huolimatta palvelujärjestelmämme ei tavoita tai kohdennu oikein tukea tarvitsevien nuorten osalta, joilla on elämänhallintataidot hukassa. 
 
Esimerkkinä Jääskeläinen mainitsee yrityksen some-vastaavan, joka hoitaa verkkokaupan markkinointia mm. Facebookissa ja Youtubessa.
 
– Meidän asiakkaillamme on monenlaista lahjakkuutta, jota yritetään jotenkin pois selittää sillä, että kyse on erityisryhmien lahjakkuudesta.
 
Työstä maksetaan Jääskeläisen mukaan normaali työehtosopimuksen palkka.
 
– Osa työntekijöistämme on osittaisella työkyvyttömyyseläkkeellä, joten joudumme tietysti huolehtimaan, etteivät he ylitä tulorajoja. Toiminnan lopullisena tavoitteena ja oma unelmani kuitenkin on, että jossain vaiheessa pystymme luopumaan eläkkeistä. (HäSa)