Kanta-Häme

Perheneuvola ruuhkautui

Hämeenlinnan perheneuvolassa tilanne on ryöpsähtänyt vuoden vaihteen jälkeen. Perheiltä on tullut runsaasti yhteydenottoja, eikä kaikille halukkaille ole pystytty antamaan aikaa.

Kouluikäisten perheitä on jonossa reilut kaksikymmentä. Tietoa ei ole, koska he saavat ajan, mutta uusin työjärjestelyin palveluun pääsyä pyritään nopeuttamaan. Alle kouluikäiset lapset perheineen pääsevät palvelun pariin noin kolmessa viikossa.

– Esimerkiksi kouluun ilmoittautuminen vaikuttaa siihen, että alle kouluikäisten vanhemmat ovat ottaneet yhteyttä, ja se aiheuttaa ruuhkaa. Meidän pitää arvioida esimerkiksi erityisen tuen tarvetta, kertoo johtava psykologi Sirpa Seppänen.

Kuka sitten saa nopeasti ajan perheneuvolasta?

– Jos lapsi oireilee vakavasti tai perheessä on perheväkivaltaa. Myös alle vuoden ikäisten lasten perheet tai raskaana olevat pyritään hoitamaan nopeasti, Seppänen sanoo.

Perheneuvolaan otetaan yhteyttä erityisesti, jos lapsen kanssa on huolia tai vanhemmuuteen toivotaan tukea. Myös päiväkodista tai koulusta voidaan kehottaa vanhempia ottamaan yhteyttä.

Kaikkia ei voida palvella

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan perheasiainneuvottelukeskus on keskittynyt myös perheiden auttamiseen, erityisesti parisuhdeongelmiin. Perheasiainneuvottelukeskus kärsi koko syksyn ja alkutalven ruuhkista työntekijävajeen vuoksi, mutta tilanne on helpottunut.

– Olemme palanneet normaaliin tilanteeseen. Loppuvuodesta emme pystyneet vastaamaan kaikkiin yhteydenottoihin, kertoo Perheasiainneuvottelukeskuksen johtaja Timo Korpinen.

Tällä hetkellä ajan saa noin kuukauden päähän, mutta perheet arvioidaan ja sen mukaan annetaan ajat. Esimerkiksi pikkulapsiperheiden kriisit pyritään hoitamaan nopeasti.

Perheasiainneuvottelukeskuksessa on kokeiltu myös erillisiä kriisiaikoja, mutta ne eivät läheskään aina toimi, koska kaikki eivät pääse syystä tai toisesta nopeasti paikalle.

Jos aikaa ei ole tarjota, neuvotaan perheneuvolaan, terveyskeskuksen psykiatriselle sairaanhoitajalle tai yksityisille terapeuteille riippuen ongelmasta.

Kuitenkin yksityiset parisuhdeterapeutitkin ovat varsin varattuja. Onko Hämeenlinnassa lisää tarvetta paikoille, joissa voi puida parisuhde- tai perheongelmia?

– Tilaa olisi palveluille lisää, Korpinen myöntää.

Perheneuvolassa ja perheasiainneuvottelukeskuksessa palvelu on maksutonta. (HäSa)

Päivän lehti

30.3.2020