Kanta-Häme

Perheneuvonta yksityistetään

Janakkala

Janakkala yksityistää kasvatus- ja perheneuvolapalvelunsa ensi vuoden alussa. Kunnan perusturvalautakunta päätti yritysten valinnasta keskiviikkona.

Janakkala on vuoden 2014 alusta lähtien ostanut nämä palvelut Hattulan kunnalta, mutta niin, että työntekijät ovat jakaneet työaikansa Hattulan ja Janakkalan kanssa.

Kunnan sosiaalityön johtaja Anna Roinevirta korostaa, että ensi vuonna työntekijät eli psykologi ja perheneuvoja tekevät sataprosenttista työaikaa.

– Palveluja on siis saatavilla selvästi nykyistä enemmän. Se on hyvä, sillä palvelujen tarve on kasvanut, hän sanoo.

Lautakunta päätti, että psykologipalveluja alkaa tuottaa Primaari oy ja perheneuvonnan palveluista alkaa vastata toiminimi Uusneuvo. Molemmat yritykset ovat hämeenlinnalaisia.

– Molemmat työntekijät ovat myös ennestään tuttuja, sillä he ovat työskennelleet meillä ollessaan Hattulan palveluksessa, Roinevirta kertoo.

Näitä perheneuvolapalveluja tarjotaan Janakkalan uudessa perhekeskuksessa, joka aloittaa toimintansa ensi toukokuussa. Sitä ennen, tammikuun 9. päivästä lähtien, palvelu järjestetään nykyiseen tapaan kunnantalolla Turengissa.

Perhekeskus on yksikkö, johon kootaan erilaisia perheisiin liittyviä sosiaali- ja terveyspalveluja. Se aloittaa toimintansa Turengin terveysasemalla siis toukokuussa.

Ensi vuonna kasvatus- ja perheneuvolapalveluja on Janakkalassa tarjolla joka viikko. Vanha systeemi oli Roinevirran mukaan hyvin haavoittuvainen.

– Jonot kasvoivat, kun työntekijät olivat täällä paikalla vain joka toinen viikko.

Janakkala on ostanut perheneuvolapalveluja myös Riihimäen kaupungilta, sillä tervakoskelaiset asiakkaat ovat saaneet palvelunsa sieltä. Tämä kuvio päättyy ensi vuonna, ja tervakoskelaisetkin saavat siis palvelunsa Turengista.

Toisaalta Riihimäki-kuvion jatkaminen ei ollut enää vaihtoehto, sillä Riihimäen kaupunki on ilmaissut halukkuutensa luopua perheneuvolapalvelujen tarjoamisesta, koska heillä ei ole tarpeeksi henkilöstöä siihen.

Roinevirran mukaan Janakkala valitsi ostopalvelun mieluummin kuin omien työntekijöiden palkkaamisen lähinnä sen takia, että saatavilla oli ennestään tuttuja henkilöitä.

Roinevirta uskoo, että nyt kunnan kasvatus- ja perheneuvolatyöhön saadaan jatkuvuutta.

– Tähän asti on ollut ongelma, että työsuhteet ovat usein olleet määräaikaisia.

Uuden järjestelmän myötä Janakkala saa lisäresurssia myös perheasioiden sovitteluun.

– Sovittelun tarve on kasvanut koko ajan. Olemme mukana Hämeenlinnan seudun sovitteluringissä, mutta meiltä odotetaan sinne nykyistä suurempaa työpanosta.

Primaarin ja Uusneuvon työntekijöillä on kokemusta sovittelutyöstä, ja ensi vuonna Janakkala voi siis tarjota heidän palvelujaan sovitteluringille.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic