Kanta-Häme

Perheseteli kokeiluun keväällä

Tutkimusten mukaan, mitä enemmän vanhempi ja lapsi viettävät aikaa yhdessä, sitä terveempiä molemmat ovat. Näin kertoo Helsingin NMKY:n, eli Nuorten miesten kristillisen yhdistyksen, kehitysjohtaja Ari Inkinen.

Tämä ajatus on taustalla perhesetelin suunnittelussa. Inkisen toiveena on kehittää kulttuuri- ja liikuntasetelien rinnalle perheseteli, jota työnantajat voisivat jakaa työntekijöilleen.

Perhesetelin ideana on, että lapsi ja vanhempi tekevät yhdessä vapaa-ajallaan jotain, mikä virkistää molempia. Hämeenlinna on yksi kolmesta paikkakunnasta, joilla perheseteliä aiotaan testata keväästä 2014 alkaen.

Ajatuksena jakaa kokeilussa perheseteleitä noin 800:lle alueen työntekijävanhemmalle erilaisten yritysten kautta. Kokeiluun halutaan erilaisia työnantajia ja keskitytään pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Kuntaa ei oteta työnantajan vielä kokeiluun mukaan, koska sillä olisi velvollisuus tarjota seteleitä kaikille työntekijöilleen.

Myös vanhemmat lapset mukaan

Perhesetelin yhteydessä lapsilla tarkoitetaan kaikkia alle 18-vuotiaita. Inkisen mukaan on tärkeää, että myös hieman vanhempien lasten kanssa vietetään aikaa perheen kesken.

– Ei ole totta, että 14-vuotiaat eivät haluaisi viettää aikaa vanhempiensa kanssa. Vanhempien kannattaa tosin kuunnella lastaan, siinä minkälainen tekeminen on mielekästä, kertoo Inkinen.

Perhesetelillä rahoitettavalle toiminnalle laaditaan tarkat kriteerit. Sen pitää esimerkiksi olla sosiaalista, turvallista ja terveellistä.

– Esimerkiksi sellainen mökkilomapaketti, jossa aikuiset saavat karaokeliput ja lapset värityskirjan, ei täyttäisi perhesetelin kriteereitä. Olennaista on aktiivinen yhdessä tekeminen vanhemman ja lapsen välillä, kertoo Inkinen.

Sopivat palvelut yhteen paikkaan

Perheseteleille sopivaa toimintaa kootaan tällä hetkellä palvelutarjottimelle. Inkisen mukaan Hämeenlinnassa palvelutarjotin voitaisiin hyvin laittaa näkyville esimerkiksi kaupungin internet-sivuille, josta se olisi helppo löytää.

– Perheen yhteinen vapaa-aika voisi olla sellainen otsikko, jonka alle palvelutarjotin sopisi hyvin.

Palvelutarjottimen ajatuksena on täydentyä ja elää jatkuvasti sen mukaan, kun sopivia palveluita löytyy, tai innostutaan kehittämään.

Setelin testausta on tarkoitus tehdä Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) rahoituksella. Päätös RAY:n avustuksesta saadaan 19. joulukuuta. Vaikka toivottua rahoitusta ei aivan kokonaan saataisikaan, aiotaan perheseteliä silti testata ainakin jossain mittakaavassa. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, setelin käyttö alkaa Hämeenlinnassa maaliskuussa 2014.

Pitkän aikavälin ajatuksena on saada perheseteli valtakunnallisesti käyttöön kulttuuri- ja liikuntasetelien rinnalle. Toiveena on, että sitä kohdeltaisiin verotuksessa samoin kuin kulttuuri- ja liikuntaseteleitä. Niillä työnantaja voi tukea työntekijää 400 eurolla vuodessa verovapaasti.

Perhesetelin tavoitteita lasten ja vanhempien yhteisen ajan lisäämisen ohella ovat uusien asiakkaiden aktivointi, uusien palveluiden syntyminen ja vanhojen kehittyminen, sekä kotimaiseen kysyntää perustuvien vapaa-ajanmarkkinoiden kasvaminen. (HäSa)

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic