Kanta-Häme

Perheyritykset kaipaavat valtiolta lisää ymmärtämystä

Suomalaiset perheyrittäjät kokevat valtion toimenpiteet perheyrityksiä kohtaan riittämättömiksi. Reilu neljännes Tilintarkastus- ja konsuttiyhtiö PwC:n kansainväliseen perheyritystutkimukseen vastanneista koki, ettei valtio arvosta riittävästi perheyritysten tärkeyttä.

– Etenkin perheyritysten verotus koetaan tiukemmaksi kuin muiden yritysten, ja yritystoiminnan jatkaminen sekä laajentaminen on tehty perheyrityksille vaikeaksi ja kalliiksi, sanoo PwC Suomen omistaja- ja perheyrityspalveluiden vetäjä Markku Tynjälä.

Ruotsissa tehdyn vastaavan tutkimuksen mukaan sikäläiset perheyrittäjät ovat suhteellisen tyytyväisiä hallituksensa tukeen.

– Suomessa monet perheyrittäjät kokevat, että vaikeasti ennakoitava verolainsäädäntö on yksi keskeinen haaste, johon valtio voisi tarttua. Myös rahoitusmahdollisuuksien parantaminen on perheyrittäjien toivelistalla, Tynjälä selvittää.

Jotkut suomalaisista haastatelluista nostivat esiin Ruotsin ja Viron perheyrityksille suotuisammat verotuskäytännöt.

Suomalaiset perheyrittäjät kaipaavat vapautusta perhe- ja lahjaverotuksesta sekä yhtiöveron kohdistamista yksinomaan jaettuun voittoon. Ruotsissa puolestaan nähtiin Viron yhtiöverotusta koskeva malli hyväksi tavaksi tukea yritysten liiketoiminnan rahoitusta.

Haasteellinen markkinatilanne

PwC:n tutkimuksen mukaan suomalaiset perheyritykset pärjäsivät viime vuonna vielä hyvin. Talouden epävarmasta kehittymisestä huolimatta perheyrittäjät luottivat yritystensä kasvuun myös tulevaisuudessa.

– Tutkimuksen tulokset ovat tulevaisuuden kasvun osalta positiivisia, mutta yleinen taloudellinen tilanne on synkentynyt Suomessa syyskuun alussa päättyneen kyselyn jälkeen. Viime viikkoina useiden perheyrittäjien kanssa käytyjen keskustelujen perusteella yrittäjien huolet ovatkin lisääntyneet nyt loppuvuotta kohden, Tynjälä sanoo.

Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen on samoilla linjoilla.

– Suomalaisissa perheyrityksissä on vahva usko kasvun mahdollisuuksiin, mutta samaan aikaan niissä koetaan markkinatilanne hyvin haasteellisena. Alakohtaiset erot ovat isoja. Osa perheyrityksistä ennakoi kysynnän roimaa hiipumista.

Tekijöitä vaikea löytää

Verotuksen ja markkinatilanteen lisäksi suomalaiset perheyrittäjät kokivat haasteeksi myös muun muassa osaavien työntekijöiden rekrytoinnin ja euron vahvuuden.

– Samaan aikaan kun työttömien määrä kasvaa, perheyrittäjät kokevat, etteivät he löydä oikeita tekijöitä palvelukseensa. Vuonna 2010 asian koki ongelmaksi 36 prosenttia vastaajista, kun nyt kaksi vuotta myöhemmin luku on noussut 46 prosenttiin, Tynjälä selvittää. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic