Kanta-Häme

Perinteinen poliisityö paljasti vanhanaikaisen varasliigan - varkaiden jäljiltä löytyi iso omaisuus

Usean Avant-merkkisen pienoiskaivurin katoaminen lyhyen ajan sisällä on johtanut kokonaisen Hämeenlinnan seudulta johdetun varasliigan paljastumiseen.

Hämeen poliisi on saanut valmiiksi yli sata erillistä omaisuusrikosta käsittävän rikosvyyhdin esitutkinnan. Laaja rikoskokonaisuus siirtyy seuraavaksi syyteharkintaan.

Epäiltyinä on lähes kaksikymmentä Kanta-Hämeessä asuvaa suomalaista henkilöä, joista osalla ei ole edes aiempaa rikostaustaa.

Tutkinta paljasti saaliin yhteisarvon nousseen noin puoleen miljoonaan euroon. Valtaosa varastetusta omaisuudesta on saatu takaisin.

Tutkinnanjohtajana toimineen rikoskomisario Juha Pynttärin mukaan joukkion toiminta oli järjestäytynyttä rikollisuutta sanan perinteisessä suomalaisessa merkityksessä. Esimerkiksi huumeet eivät olleet mukana kuviossa, vaan tarkoituksena oli ansaita rahaa varastetun omaisuuden myynnillä.

– Jengissä jokaisella lenkillä on ollut oma tehtävänsä. Nuoremmat varkaat ovat hakeneet tavarat ja hieman vanhemmat kätkijät ovat ottaneet ne vastaan, Pynttäri kuvaa.

Noin 20 hengen laajuisen verkoston keskipisteenä toimi yksi henkilö, jolla oli kontakteja niin varkaisiin kuin tavaroiden kätkijöihinkin.

Vuosien 2013-2015 aikana toiminut ryhmä etsi varastettavia kohteita muun muassa verkkopalveluiden myynti-ilmoituksista. Osan varkauksista varkaat tekivät oma-aloitteisesti, osasta taas kätkijät antoivat toimeksiantoja.

Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa ahkeroinutta ryhmää kiinnostivat erityisesti arvokkaat työkoneet, mönkijät, moottoripyörät ja vesijetit. Myös kylpypaljut ja sähkötyökalut olivat haluttuja tavaroita.

Kaivurit ja muut helposti jäljitettävät isot laitteet koituivat lopulta myös varkaiden kohtaloksi, sillä niiden myyminen eteenpäin Suomessa osoittautui ennakoitua hankalammaksi. Osa koneista olikin jäänyt osallisten omaan käyttöön.

Normaalisti vain pieni osa anastetuista tavaroista saadaan takaisin, mutta tässä tapauksessa jopa kaksi kolmasosaa anastetusta omaisuudesta on jo palautettu oikeille omistajilleen. Palautetun omaisuuden arvo nousee noin 350 000 euroon.

Rikosvyyhti lähti selviämään, kun poliisissa kiinnitettiin huomiota pienoiskaivureiden varkauksiin.

Rikoskomisario Juha Pynttäri kuvaa tutkimusta työlääksi, mutta samalla myös perinteisen poliisityön voitoksi.

– Kuvio lähti paljastumaan yksittäisistä rikoksista peruspoliisityön ja operatiivisen analyysitoiminnan avulla. Kun koko tietomassaa lähdettiin pyörittelemään ja yhdistämään asioita ja henkilöitä, niin vyyhti selvisi pala kerrallaan, Pynttäri kuvaa.

Epäillyt ovat Pynttärin mukaan pääosin myöntäneet syyllisyytensä. HäSa

Päivän lehti

14.8.2020