Kanta-Häme

Perjantai on lääkäritön päivä Hausjärvellä

Lääkäriin pääsee Oitissa ja Ryttylässä toistaiseksi vain neljänä päivänä viikossa. Perjantaisin Hausjärven terveysasemilla potilaita ottaa vastaan vain sairaanhoitaja.

Hausjärven kunnanhallituksen piti tiistaisessa kokouksessaan päättää, pidetäänkö lääkärin vastaanotto terveysasemilla perjantaisin vai ei. Päätöstä lykättiin kuitenkin helmikuun viimeiseen kokoukseen, johon mennessä nelipäiväisestä toiminnasta hankitaan kokemuksia ja lisäselvityksiä.

Kolmen seuraavan viikon ajan tarkastellaan, kuinka moni potilas tarvitsisi perjantaina lääkäriä. Samalla tutkitaan, miten potilaiden ohjaaminen lääkärille Riihimäelle toimii.

– Haluamme vielä selvitykset myös kilpailutuksesta ja siitä, voidaanko perjantain lääkäripalveluihin löytää jokin muu ratkaisu, toteaa kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Lokinperä (kesk.).

Hausjärven on tarkoitus pitää Ryttylässä edelleen terveysasema kunnan heikosta taloustilanteesta huolimatta.

Taloustilanne ajaa ahtaalle

Lääkärivastaanoton supistaminen yhdellä päivällä liittyy sekä Hausjärven kunnan että Riihimäen terveyskuntayhtymän heikkoon taloustilanteeseen.

Kuntayhtymän talous vajosi viime vuonna yli 2,2 miljoonaa euroa miinukselle, joten kuntayhtymän hallinto sekä omistajakunnat Riihimäki, Hausjärvi ja Loppi hakevat nyt säästön paikkoja.

Hausjärven ja Lopen terveysasemien vastaanottotoiminta on ollut jo useamman vuoden ulkoistettuna yksityiselle palveluntuottajalle. Kun edellinen sopimuskausi läheni syksyllä loppuaan, kuntayhtymä kilpailutti vastaanottotoiminnat.

Tuolloin päädyttiin pyytämään tarjoukset siten, että lääkäri ottaa vastaan vain neljänä päivänä viikossa.

Loppi pitää lääkärin perjantaisin

Loppi päätyi maanantaina maksamaan ylimääräisen viidennen lääkärin vastaanottopäivän kustannukset eli 66 000 euroa vuodessa.

Attendo terveyspalvelut on ilmoittanut Hausjärven Oitin ja Ryttylän viidennen lääkäripäivän maksavan vuodessa 133 000 euroa.

Hausjärven kunnan talous jäi viime vuonna 1,5 miljoonaa euroa miinukselle, joten kunnanhallitus harkitsee tarkkaan ennen kuin lähtee kasvattamaan kunnan menoja.

Ryttylän vastaanottopalvelujen jatkamisesta on väännetty useaan otteeseen takavuosina kättä. Attendo terveyspalvelut on ilmoittanut, että Ryttylän auki pito maksaa vuodessa 236 000 euroa. Kunta ei kuitenkaan nyt ole sulkemassa terveysasemaa, jonka toimintaa varten on varattu sekä kunnan että kuntayhtymän tämän vuoden talousarvioissa määrärahat. (HäSa)

Päivän lehti

4.4.2020