fbpx
Kanta-Häme

Perjantain paikalliset vaikutukset vielä auki

Perjantain suurmielenilmauksen Helsingissä ja paikallisen mielenilmauksen puoliltapäivin Hämeenlinnan torilla ei odoteta aiheuttavan merkittäviä muutoksia palveluihin Hämeenlinnassa.

OAJ on tiedottanut, että koulut ja päiväkodit ovat valtakunnallisesti auki normaalisti. Laitosten henkilöstöihin kuuluu jäseniä kaikista kolmesta palkansaajien keskusjärjestöstä Akavasta, STTK:sta ja SAK:sta.

Puheenjohtaja Kirsi Kurkela OAJ:n Kanta-Hämeen alueyhdistyksestä kertoo, että yhdenkään koulun tai päiväkodin henkilöstö seudulla ei ole ilmoittanut liitolle suurista poikkeuksista.

– Ainoa tietoni on, että Sibelius-opiston opettajat ja osa päiväkotien henkilöstöstä olisi lähdössä Helsinkiin.

Hämeenlinnan lastentarhanopettajat ry:n tiedottaja Sonja Ilvonen kertoo noin kymmenen yhdistyksen jäsenen ilmoittautuneen Helsingin reissulle.

– Kaikki lähtijät eivät tietenkään meille ilmoittaudu.

Hämeenlinnan kaupungin palvelupäällikön Janne Orkolan mukaan joitakin poikkeusjärjestelyjä päiväkotien toimintaan saattaa kuitenkin tulla.

– Yhdestä kolmeen päiväkotia voi joutua supistamaan aukioloa tai sulkemaan ovensa kokonaan, asia varmistuu torstaina.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n Etelä-Suomen aluetoimistossa ei keskiviikkoiltapäivänä puhelinpäivystyksen sulkeutuessa ollut tietoa, missä määrin kantahämäläiset jäsenet ovat osallistumassa mielenilmaukseen.

Aluepäällikkö Tuija Linna-Pirisen mukaan väkeä on kuitenkin lähdössä useita linja-autolastillisia Helsingin mielenilmaukseen.

– Tilanne elää jatkuvasti. Lähtijöitä on tullut koko ajan lisää ja ilmoittautuneita on jo nyt enemmän kuin odotimme.

JHL:n jäseniin kuuluu mm. Kanta-Hämeen keskussairaalan, Hämeenlinnan kaupungin ja Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen henkilöstöä.

Palvelualojen ammattiliiton Pamin valtuuston hämeenlinnalainen puheenjohtaja Sirpa Laakso kertoo hämäläisten olevan aktiivisesti mukana mielenilmauksessa.

– Osa lähtee pääkaupunkiin ja osa jää varmaan Hämeenlinnaan paikalliseen mielenilmaukseen.

Hämeenlinnan suurten kauppojen Hämeensaaren ja Tiiriön Citymarketien sekä Prisman oletetaan kuitenkin toimivan lähes normaalisti. Kauppakeskus Goodmanissa osassa liikkeistä saattaa olla poikkeukselliset aukioloajat.

Tiiriön Citymarketin kauppias Jari Väisänen kertoo, että yksikään hänen työntekijänsä ei ole ilmoittanut jäävänsä pois töistä. Citymarketeissa on töissä myös Keskon palkkalistoilla olevia työntekijöitä kassoilla ja käyttötavaraosastoilla.

– Jos kassoilta puuttuu väkeä, ne täytetään esimiesvoimin.

Hämeensaaren Citymarketin kauppias Janne Itkonen uskoo, että palvelu pelaa kuin tavallisena arkipäivänä, mutta tavarantoimituksissa voi olla puutteita.

– Se voi vaikuttaa joidenkin tuoretuotteiden saatavuuteen viikonloppuna.

Itkonen ei uskalla ennustaa, millainen kauppapäivä perjantaista tulee.

– Mahdoton arvioida. Ensi maanantaina olemme varmasti kaikki viisaampia.

Taksiala on valmistautunut pitämään koko kalustonsa ajossa perjantaina.

Hämeenlinnassa on varauduttu tilausajojen kysynnän lisääntymiseen. Vielä keskiviikkona iltapäivällä seudulla ei ollut tehty tavanomaista enempää taksien ennakkovarauksia.

– Olemme varautuneet hoitamaan Kelan kyydit, kuten iäkkäiden asiointikuljetukset, normaalisti. Mikäli torstain aikana tilanne muuttuu, olemme varautuneet lisäämään ajovuoroja, kertoo Kanta-Hämeen aluetaksin toimitusjohtaja Juha Sirviö.

Poliisi toimii Hämeessä normaalimiehityksellä.

– Emme ole myöskään nähneet tarvetta lisätä työssä olevien vahvuutta päivälle, kertoo apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen Hämeen poliisilaitokselta.

Hämeen Sanomat ja muut sanomalehdet jaetaan normaalisti.

Suurin osa Alkoista sulkee perjantaina ovensa kahdeksi tunniksi klo 11–13 ja Postin omista toimipisteistä pääosa on suljettuina. HÄSA–STT

Hämeen Sanomat tiedottaa mielenilmauksen paikallisista vaikutuksista tietojen päivittyessä torstain aikana nettisivuilla www.hameensanomat.fi.

Menot