Kanta-Häme

Perjantaina törähtää taiteiden yössä

Taiteiden yönä järjestetään yli 50 ohjelmanumeroa seitsemässä paikassa. Tiivein tunnelma on kello 18–21, jolloin tapahtuu joka puolella kaupunkia.

Tapahtumakoordinaattori Rosaliina Munnukka sanoo, että tämän vuoden tapahtuma on erityinen. Yössä juhlistetaan vihervuotta ja Hämeenlinnan luonto- ja vesiteemaa. 

Luontoteeman mukaisesti tapahtumia on kaupungin puistoissa ja rantareitillä perinteisten keskustan ja Verkatehtaan lisäksi. 

Kohokohta on Toripuisto, joka muuttuu illalla Kohtaamisten puistoksi. Puisto toimii paitsi tapahtuman kohtaamispaikkana, se myös saa ennennäkemättömän ilta-asun: puisto täyttyy äänistä, valoista, kasveista ja elämästä.

– Tavoite on luoda yhden illan paranneltu todellisuus, äänimaisema on ainutlaatuinen, kertoo Katri Kannisto.

Puisto on tarkoitettu elämykselliseksi pysähtymis- ja kohtaamispaikaksi. Siellä voi esimerkiksi kuvata itsestään ”otsien” eli pieleen menneen selfien, jossa näkyy vain otsa. 

Puiston ovat ideoineet ja toteuttaneet Hamkin Lepaan rakennetun ympäristön koulutusohjelman opiskelijat. Perinnettä on tarkoitus jatkaa tulevina vuosina. 

Maailman pienimmät kirjamessut järjestetään Tapahtumien yönä Verkatehtaan ravintola Iso Huvilassa.

Messujen takana ovat paikalliset kirjailijat Tapani Bagge ja JP Koskinen. He kaivelevat vaatekaapeistaan vanhoja kirjojaan ja tuovat niitä katseltavaksi ja myytäväksi. Kutsuttuna kirjailijavieraana on Tuomas Kyrö.

– Toivottavasti Tuomaskin löytää vanhat kirjansa ja tuo ne esille.

JP Koskinen sanoo, että usein messuilla esitellään uutuuksia. 

– Vanha kirjakin voi olla uusi, jos sitä ei ole vielä lukenut. 

Koskiselta, Kyröltä ja Baggelta on ilmestynyt yhteensä noin 150 teosta, joten tarjolla on paljon kirjoja.

Ilta huipentuu kolmeen keskusteluun, joissa kaksi kirjailijaa kerrallaan hiostaa kolmatta. Keskustelut kestävät 20 minuuttia.

– Yleisö saa osallistua ja kysyä. Hienoa saada Tuomas ruudun takaa elävän yleisön eteen, Koskinen summaa.

Hämeenlinnan ortodoksiseurakunta osallistuu ensimmäistä kertaa tapahtumaan. Ortodoksikirkossa esitellään ikonimaalausta, kuorolaulua ja Pyhän Sykkeen käspaikkapisteessä voi ihastella kirjontatöitä. Tarjolla on myös suolaista ja makeaa suuhunpantavaa.

Ortodoksien ilta huipentuu kello 22.30 hartaushetkeen, johon voi tuoda myös ikoneita siunattavaksi. 

Taiteiden yö on järjestetty vuodesta 2013 lähtien. Vastuu tuottamisesta vaihtuu vuosittain kulttuuriorganisaatiolta toiselle. Tämän vuoden organisoinnista on vastannut Hämeenlinnan teatteri. 

Tapahtumalla ei ole erillistä rahoitusta yksittäisten esitysten tekemiseen. Suurin osa tapahtumasta tehdään talkoina. Idea on, että kulttuuri ja taide kuuluvat kaikille kaupunkilaisille. HÄSA